fr

VOORBEREIDING

OP DE WANDELING

___
Vertrekpunt
De Remise, Leroyplein 2 3740 Munsterbilzen
Informatie
  • Stevige wandelschoenen
  • In natte periodes zijn laarzen onmisbaar
  • Honden welkom aan de leiband

Munsterbos

  • Tijd 9800 min.
  • Moeilijkheid *
  • Afstand 0.12 km
Belgische kaart

IN PARTNERSCHAP MET :

De wandeling start aan het park aan de Waterstraat in Munsterbilzen. Die naam is niet toevallig: maar liefst zes beken doorkruisen het Munsterbos.  Je loop onmiddellijk het bosgebied in. Allerlei mezensoorten laten hier hun kunstjes zien. Ook wie weinig van vogels kent, kan hier zijn hart ophalen. Als je stil bent en goed oplet, kan je ook een zwart-witte vogel met rode stuit zien, de grote bonte specht.

water, waterval,

Als je de rode wandeling volgt kom je wat verder op het hoofdpad door het Munsterbos. Langs deze dreef wonen heel wat eekhoorns hun spelletjes spelen in de bomen. Dit pad sluit ook aan op de kijktoren die je een prachtige zicht biedt op het vijvergebied. De houten constructies in de vijvers dateren nog uit de tijd waarin het Munsterbos een afgesloten jachtgebied was, waar elk voorjaar tienduizend eenden werden uitgezet, die in het najaar dan geschoten werden. Op deze staketsels zie je soms aalscholvers met wijd gespreide vleugels. Deze primitieve vogel heeft geen vet op zijn pluimen, waardoor zijn verenkleed niet waterdicht is. Voor hij weer kan vliegen, moet hij eerst zijn veren laten drogen. Ook rietvogels als roerdomp, blauwborst en waterral vinden in deze vijvers een thuis. 

bomen, lucht, uitkijktoren

Verder kruist ons pad de sprookjesachtige Sint-Amorkapel. Die werd gebouwd met stenen uit door de oorlog verwoeste monumenten. Nabij de kapel groeit de oudste boom van het bos, een 250-jarige beuk. Als een pater familias kijkt hij hier uit over zijn nazaten. Pas toen de Oostenrijkers in de achttiende eeuw nood hadden aan hout voor de scheepvaart en de mijnbouw, werden hier bomen geplant.
Via een klaphekje betreed je het begrazingsraster. In dit deel van het gebied wordt de vroegere heide hersteld. Heide is als Doornroosje, de zaadjes kunnen 100 jaar lang slapen en dan weer ontluiken. Natuurpunt vervult hier de rol van prins, die de weg vrij maakt door de overwoekerende planten te verwijderen. De verstikkende rozenstruiken uit het sprookje zijn in dit geval dicht aangeplante grove dennen, die de heide geen licht gunnen. Als je goed kijkt, zie je in dit heidegebied nog het oude greppelpatroon om overtollig water af te voeren. Die greppels zijn een paradijs voor kikkers. In de zomer grazen hier schapen die er voor zorgen dat de heide open blijft. Vanuit de heide leidt een knuppelpad je langs de kronkelende Bezoensbeek.
 
Je kan hier twee bewegwijzerde wandelroutes volgen. De rode wandeling (8 km) geeft je het meest volledige beeld van het gebied, maar loopt ook een stuk door de bebouwde omgeving buiten het bos. Op de blauwe wandeling (5 km) blijf je in een natuurlijke omgeving, maar mis je de herstelde heide.

weide, bomen, bos

___
Deel je foto’s met ons