fr

VOORBEREIDING

OP DE WANDELING

___
Vertrekpunt
In het centrum van 6980 La Roche-en-Ardenne, bij het kruispunt van de Vieille Route de Beausaint en de Rue Corumont.
Informatie
Vertrek
 • In het centrum van 6980 La Roche-en-Ardenne, bij het kruispunt van de Vieille Route de Beausaint en de Rue Corumont. Parkeergelegenheid in het centrum.
 • Bereikbaar via de E25 Luik-Neufchâteau, afrit 50 'Baraque de Fraiture'. Via de N89 naar La Roche-en-Ardenne.
 
Toegankelijkheid
 • Laarzen of stevige wandelschoenen aangeraden.
 • De wandelingen zijn niet geschikt voor kinderwagens.
 • Honden aan de leiband.
 • Deze wandelingen zijn niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
 
Onthaal
Maison du Tourisme, Place du Marché 15, 6980 La Roche-en-Ardenne, 084-36 77 36, info@la-roche-tourisme.com, www.la-roche-tourisme.com
 
Openbaar vervoer
 • NMBS: station Marloie (vanuit Brussel) of station Melreux (vanuit Luik)
 • TEC – lijn 15 (Marloie – La Roche) van halte Marloie Gare of
 • TEC – lijn 13 (Melreux – La Roche) van halte Melreux Gare, beide naar halte La Roche Quai de l’Ourthe

Kaarten
 • NGI 60/1 en NGI 60/2
 • Wandelkaart van La Roche-en-Ardenne, beschikbaar bij het NGI en het Maison du Tourisme 

De Midden-Ourthe

 • Tijd 240 min.
 • Moeilijkheid **
 • Afstand 11.6 km
Belgische kaart

IN PARTNERSCHAP MET :

Natuurlijke meanders

De regio van La Roche staat vooral bekend om zijn buitenactiviteiten. Nochtans vinden niet alleen kajakkers, mountainbikers en klimmers de weg naar La Roche. De wondermooie bossen en indrukwekkende rotswanden zijn een streling voor het oog.
Het landschap wordt gekenmerkt door de meanders van de niet te onderschatten Ourthe. Ondanks zijn toeristische aantrekkingskracht blijft het een van de meest authentieke en best bewaarde rivieren van het land.  Dat dankt hij aan de venen die de bovenloop voeden en de nog steeds grotendeels vrije loop.
Tijdens de mooiste tijd van het jaar krioelt het ervan de libellen. De bedding van de Ourthe is de habitat van de donderpad en de rivierkreeft. Zelfs de visotter zou zich er nog ophouden. Houd uw ogen dus open!

landschap, bomen, natuur, weide, uitzicht

Interessante vlinders

De voorbije jaren kunnen onze dagvlinders weer op meer aandacht rekenen.  Deze groep insecten, die vaak over het hoofd wordt gezien, telt zo’n negentig soorten in ons land. Elke soort is verbonden met een of meerdere planten waarmee de rupsen zich voeden of leeft in een bijzondere biotoop. Denk maar aan de heivlinder (heide), het bonte dikkopje (vochtige bossen) en het gentiaanblauwtje (klokjesgentiaan).
Een soort die zich graag ophoudt bij rotsen, puin en oude stenen muren heeft in het Frans zowaar twee namen gekregen: ariane (vrouwtje) en némusien (mannetje). In het Nederlands heet hij gewoon rotsvlinder. Hij lijkt dan wel op het oranje zandoogje, een vlinder uit dezelfde familie van Nymphalidae, maar de ‘ogen’ (ronde vlekken) op de vleugels zijn beduidend groter.  ’s Ochtends komt de vlinder zich opwarmen op de rotsen, die ook dienstdoen als zijn territorium.
Vissers voelen zich thuis in de Ourthevallei. Het heldere water vormt namelijk een paradijs voor zoetwatervissen die tuk zijn op de snelle stroming. Opmerkelijke soorten zoals de vlagzalm en de rivierforel worden er soms nog gespot terwijl ze op weg zijn naar hun paaigronden.
De vistrek lijkt soms wel een hindernissenparcours als de vissen op stuwdammen stoten. Daarom zijn er maatregelen genomen. Om de vissen een handje te helpen, zijn er vistrappen geïnstalleerd waarlangs ze de stuwdam kunnen omzeilen! Een efficiënte en onmisbare uitvinding voor deze soorten!

bomen, bos, natuur, groen

Waardevolle heuvels

Het klink misschien overdreven, maar België is een land van uitersten. Er zijn weliswaar geen bergen, maar de heuvels hoeven in aantal en schoonheid nergens voor onder te doen!
Ten noorden van La Roche vormen de heuvels van de Calestienne een opvallend contrast met de ongerepte uitgestrektheid van de authentieke Ardennen. Deze smalle kalksteenstrook zit letterlijk tussen de Famenne en de Ardennen gekneld.
Rond Marche zie je hier en daar de kalkrotsen in het landschap. Ze zijn van uitzonderlijke waarde voor de fauna en flora en staan vooral bekend om hun diversiteit aan orchideeën. Op het juiste ogenblik vind je er niet minder dan twintig soorten!
Ook wie van dagvlinders houdt, kan op deze unieke plekken zijn hart ophalen.

___
Deel je foto’s met ons