fr

VOORBEREIDING

OP DE WANDELING

___
Vertrekpunt
Limburg
Informatie
Toegankelijk voor kinderwagens
Toegankelijk voor rolstoelen (2,20 km)
 

De Vallei van de Zwarte Beek, misschien wel Vlaanderen’s mooiste

  • Tijd 240 min.
  • Moeilijkheid *
  • Afstand 7 km
Belgische kaart

IN PARTNERSCHAP MET :

Het Bezoekerscentrum De Watersnip is de ideale uitvalsbasis voor een natuurtocht door de Vallei van de Zwarte Beek. Hier vertrekken maar liefst 7 wandelingen. We selecteerden 3 bijzonder leuke routes voor het hele gezin.

Het plankenpad langs de Zwarte Beek (rode wandeling – 7,1 km)

De beekwandeling loopt over een avontuurlijk plankenpad van waaraf je de bijzondere planten en dieren van dit natuurgebied kan ontdekken, zoals slangenwortel en de moerassprinkhaan. Hier in Koersel is de kronkelende loop van de Zwarte Beek nog het meest intact. Dit pad loopt gedeeltelijk over militair domein en is daarom enkel op weekends en feestdagen toegankelijk.

Het prikkelpad (licht groen – 2,2 km)

Het prikkelpad is een leuke ontdekkingstocht voor iedereen (gezinnen, oma’s en opa’s, jeugdverenigingen…). Er staan een 12-tal belevingselementen opgesteld, zoals voelkastjes, een klanklabyrint, een wiglo, een kijkwand, voelstenen … Je wordt er extra geprikkeld door geuren, geluiden, kleuren ... Tijdens de openingsuren van het bezoekerscentrum kan je een begeleidend boekje ontlenen.

Uitkijktoren ’t Fonteintje (bereikbaar via de meeste routes)

Wie de bijna 30 meter hoge toren beklimt, kijkt uit over het typische Kempenlandschap. Naast de toren ligt ook een speeltuin en plonsvijver.

Wie goed kijkt ontdekt hier heel wat leuke dieren en unieke planten. De watersnip houdt van venige weilanden en moerassen. Met zijn lange snavel speurt hij in de bodem naar insecten en andere diertjes. Eind maart komen de mannetjes terug uit hun wintervakantieoorden. Bij valavond beginnen ze meteen met een kenmerkend herhaald geluid, het kloktikken.
De moerassprinkhaan is de bontst gekleurde soort die in België voorkomt: groengeel tot geel met duidelijk helderrode achterheupen en een gele achterdij.
Een typische plant hier is de slangenwortel, een giftige waterplant. Van mei tot augustus zie je de aronskelkbloemen, want de plant behoort tot die familie. De hartvormige bladen met spitse punt groeien vaak dicht opeen.
Van april tot juli en soms nog eens in oktober kan je de  kleine trosjes met ongelooflijk mooie witte bloemen zien, die opeenvolgend opengaan, het is waterdrieblad.

Leuk voor kinderen

Kinderen kunnen op stap met de Boeboeks (gezinsrugzakje uit te lenen in het bezoekerscentrum) en zich uitleven in de speeltuin en de plonsvijver. het prikkelpad met de belevingselementen beantwoordt aan de noden van personen met een handicap, maar is ook een uitstekende gezinswandeling. Het bezoekerscentrum organiseert ook regelmatig activiteiten voor kinderen, waaronder Natuurspeurdertjes, voor 5- tot 7-jarigen.

De wandelpaden zijn het hele jaar door vrij toegankelijk. Geen speciaal schoeisel vereist. Toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen. Honden welkom, aan de leiband
De rode wandeling loopt gedeeltelijk over militair domein en is enkel op weekends en feestdagen toegankelijk. Bij regenweer zijn laarzen aangeraden op deze wandeling.

___
Deel je foto’s met ons