fr

VOORBEREIDING

OP DE WANDELING

___
Vertrekpunt
Vorselaar
Informatie
Leuk voor kinderen

Vijf kronkelende kilometers door Kempense oernatuur

  • Tijd 180 min.
  • Moeilijkheid *
  • Afstand 5 km

IN PARTNERSCHAP MET :

Lovenhoek, in de Antwerpse Kempen, is zo’n 150 hectare groot en maakt deel uit van een groter natuurcomplex van meer dan 500 hectare. Het gebied biedt verrassend veel verschillende leefgebieden aan planten en dieren. Het is een zeldzame rijkdom, waarin de fauna en flora nog de oertijd van de Kempen weerspiegelt. Hier broeden sprinkhaanzangers, blauwborsten en ijsvogels. In het voorjaar geven de talrijke voorjaarsbloeiers kleur aan de statige oude loofbossen; sleutelbloemen, bosanemonen en goudveil spot je hier vlot. Tijdens de schemering kan je de mysterieuze houtsnip regelmatig waarnemen. En overal in het gebied voelen reeën zich thuis. Schapen en gallowayrunderen zorgen voor een natuurlijke begrazing van de open heide.

Vroeger lag het gehucht Lovenhoek centraal, waar tot begin vorige eeuw een aantal boerderijen stonden. Op de droge zandgronden vond je velden met houtkanten en uitgestrekte heideterreinen. Buiten enkele overblijfselen werd het hele heidelandschap omgezet in naaldhoutbossen. Op vochtigere plaatsen in het gebied vind je waardevolle loofbossen. Het wandelpad draait en kronkelt zo dat je alle soorten meepikt tijdens je wandeling. Uitrusten kan op de mooie picknickbanken.

De Molenbeek is hier erg bepalend voor het landschap. In de vallei leven zelfs beschermde vissoorten rivierdonderpad en kleine modderkruiper. Houten knuppelpaden, een boombrug en stapstronken op het pad helpen je de vochtige beekoevers te overbruggen.

Neem uitgebreid de tijd om dit natuurgebied in Vorselaar (Provincie Antwerpen) te verkennen. Het stuk van de houten knuppelpaden is helaas niet geschikt voor kinderwagens (ook niet met grote wielen), maar met een draagzak kan je er wel met de hele familie op uit trekken. De wandeling is het mooist bij vertrek aan Pallaaraard, en dan de knooppunten 82 – 81 – 75 – 74 – … te volgen

___
Deel je foto’s met ons