fr

VOORBEREIDING

OP DE WANDELING

___
Vertrekpunt
De Leie
Informatie
Leuk voor kinderen: met de fiets – wie liever wandelt kan de De Assels, de Keuzemeersen, de Latemse Meersen of de Leiemeersen ook te voet verkennen.

Een klassieker in wording: Natuurpark Levende Leie

  • Tijd 300 min.
  • Moeilijkheid **
  • Afstand 25 km

IN PARTNERSCHAP MET :

De allerbeste manier om de 25 kilometer tussen Gent en Deinze te verkennen is de fiets. Een smal pad langs de Leie gunt je bij het vertrek al een glimp van wat ons te wachten staat. Hooilanden met een tapijt van gele en roze bloemen, grote ratelaar en koekoeksbloem. De Assels, een uitgestrekt meersengebied op een eilandje tussen twee Leiearmen en de Gentse ringvaart. Vroeger kwam het grootste deel van dit gebied elke winter onder water te staan.

Wie op de Leiedijk, aan het beeldschone kerkje van Afsnee, de bel luidt, wordt door de veerman met een schattige veerpont naar de overkant gebracht. Aan de andere oever wisselen de meersen af met hoger gelegen, drogere gedeeltes. Je fietst langs de Goedingekouter, een uitgestrekt landbouwgebied. Wat verderop doemt de onvermijdelijke E40 op. De snelweg snijdt de Keuzemeersen doormidden. En toch valt het wonderwel mee om dat te vergeten. Trage wegen kijken uit over weilanden vol bloemen omzoomd met knotwilgen. Het lijkt wel of het landschap na elke bocht van de Leie schilderachtiger wordt. Je doorkruist de Latemse meersen, met hun dotterbloemen en herdwickschapen.

In Bachte-Maria-Leerne hobbel je over de kasseien van het domein van Ooidonk. Een statige lindendreef leidt naar het sprookjesachtige kasteel. Daarachter broeden de laatste grutto’s van de Leievallei.

Tussen Astene en Bachte meandert de Leie nog grilliger dan elders. De Leyhoek is een schiereilandje van rust, waar vlinders en bijen zich tegoed doen aan het knoopkruid. Een zwengel aan het zelfbedieningspontje brengt je historisch verantwoord naar de overkant.
Plotsklaps is het voorbij met de kronkelende pret. Vanaf Deinze werd de Leie rechtgetrokken voor de industriële scheepvaart. Wel vind je verderop nog een schitterend natuurplekje: de Blekerij; een prachtig hooiland met eeuwenoude grachten en een zee van orchideeën.

___
Deel je foto’s met ons