fr

VOORBEREIDING

OP DE WANDELING

___
Vertrekpunt
Abdij van Val-Dieu
Informatie
Wandeling voor het hele gezin, gemakkelijk maar met hoogteverschillen.
Honden aan de leiband.
Wandelschoenen aan te raden.

De abdij van Val-Dieu en het laatste wallenlandschap van het Land van Herve

  • Tijd 60 min.
  • Moeilijkheid *
  • Afstand 5.2 km
Map Abdij van Val-Dieu

IN PARTNERSCHAP MET :

Tussen de oude, stenen abdijgebouwen en het groene wallenlandschap kunt u prachtige wandelingen maken door de landelijke omgeving van het Land van Herve, waar ook de rijke biodiversiteit ongetwijfeld uw aandacht zal trekken. U geniet er van het uitzicht over de weelderige boomgaarden vol hoogstammige bomen die zo typisch zijn voor het Land van Herve, maar helaas steeds minder vaak voorkomen. Tijdens uw wandeling doorkruist u ook verschillende landschappen waar de biodiversiteit welig tiert. Denk maar aan eikenbossen op kalkgronden, ondiepe weilanden waar het vee loopt te grazen, verschillende waterlopen, prachtige rietvelden en grote vijvers. Halverwege de route geniet u bij de oriëntatietafel dan weer volop van het uitzicht vanaf de top van het Land van Herve.

Boomgaarden, appelboom

In de buurt van de abdij, achter de oude molen waarin vandaag een brasserie gevestigd is, bevindt zich het natuurreservaat van Val-Dieu. Dit reservaat van 7,5 ha werd in 2011 ingericht door Natagora Pays de Herve en herbergt onder meer een vochtig grasland, een rietveld en een vijver. Om de natuurlijke omgeving te diversifiëren, werden trouwens ook verschillende stukken aangelegd, zoals een boomgaard met 41 fruittuinen (appel-, peren-, pruimen- en kersenbomen). In het reservaat zijn tot slot ook een insectenhotel, een zwaluwentoren en nestkastjes voor meerkoeten te vinden.

Natuurreservaat van Val-Dieu, vijver

In elk seizoen krijgt u er van de top van de heuvels tot aan de oever van de vijver heel wat dier- en plantensoorten te zien: rode wouwen, zwarte ooievaars, icarusblauwtjes, kleine vuurvlinders, de blauwe knoop, gewone oeverlibellen, knoopkruid, bevers, dodaarzen, grote zilverreigers ...
Na een ontspannende wandeling kunt u uw dorst lessen met een lekker biertje van de abdij van Val-Dieu terwijl u uitkijkt over dit bijzonder vredige oord.

Rode wouwen, roofvogel

___
Deel je foto’s met ons