fr

VOORBEREIDING

OP DE WANDELING

___
Vertrekpunt
Vertrek aan de uitkijktoren (3 Km) / Vertrek in het centrum van Odeigne (9 Km)
Informatie
3 km; ‘Source de l’Aisne’-wandeling; volg de blauwe kruisjes

9 km; ‘Fagne d’Odeigne’-wandeling; volg de blauwe ruiten
 
  • De wandeltocht van 3 km kan je redelijk gemakkelijk met een kinderwagen met brede wielen doen. Honden aan de leiband.
  • De wandelroutes zijn niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
  • Tijdens het jachtseizoen (van september tot december inbegrepen), kunnen bepaalde stukken van de route niet toegankelijk zijn. Het is raadzaam om op voorhand te informeren bij de toeristische dienst.

Plateau des Tailles : Wandelen in de authentieke Ardennen

  • Tijd 180 min.
  • Moeilijkheid *
  • Afstand 3 km

IN PARTNERSCHAP MET :

De Hoge Venen, maar net ietsje anders

Dankzij het Europese project LIFE kon de natuur en de biodiversiteit in de regio van de Plateau des Tailles helemaal heropleven. Voor de productie van hout was immers een groot deel van de oorspronkelijke natuur verdwenen. De hoogvlaktes werden gedomineerd door monotone sparrenbossen, alles stond in het teken van economische productie.

Talrijke beboste zones werden gekapt, waardoor spectaculaire resultaten werden geboekt en het landschap opengetrokken werd. De natuur werd in eer hersteld naar hoe het vroeger was: de bossen maakten plaats voor uitgestrekte heide- en veengronden. Een beetje zoals een miniatuurversie van de Hoge Venen!

Een verrijkende verarming

Het lijkt onlogisch, maar soms moet de natuur eerst een bodemverarming ondergaan waardoor een rijkere vegetatie kan ontstaan. De Plateau des Tailles is er een mooi voorbeeld van.

De naalden van de talrijke duurzaam aangeplante sparren bedekken de bodem continu en verrijken de grond aanzienlijk. Om die impact op de bodem wat te temperen moet de humuslaag verwijderd worden om de oorspronkelijke grond bloot te leggen. Dit zogenaamde plaggen stamt uit de middeleeuwen. Men schraapte de toplaag van de bodem om daarmee de velden te bemesten. Dat leidde tegelijk tot een verjonging van de geplagde zones en leverde een grotere diversiteit op!

Verbeterde biodiversiteit

Afhankelijk van het seizoen zul je tijdens de wandeltocht overal nieuw opgedoken planten zien, zoals de struikheide, de zeldzame rijsbes en de ongewone dennenwolfsklauw, typische begroeiing voor heide- en veengronden. In de zomer vliegen talloze libellen over de vele poelen die zich op het plateau bevinden. Ook vogels zoals de boompieper, de nachtzwaluw, de draaihals en zelfs de klapekster genieten ten volle van deze herleving!

De zwarte ooievaar is ongetwijfeld de koningin van de hoogvlakte. Glanzende rode snavel, donkerrode poten, witte borst in contrast met de zwarte verendos. Deze grote steltloper in het woud zien lopen, vergeet je nooit meer. Hij overwintert in Afrika in het koude seizoen en komt eind maart terug naar onze contreien gevlogen. De ooievaar is ondanks zijn grootte erg schuw. Hij bouwt zijn nest diep in de bossen, in een eik of grote beuk. In zijn zoektocht naar eten komt hij vaak in de valleien waar het wemelt van de bevers.
Daardoor heeft hij voldoende vis, amfibieën en insecten ter beschikking om zijn kroost groot te brengen.

___
Deel je foto’s met ons