fr

VOORBEREIDING

OP DE WANDELING

___
Vertrekpunt
Born
Informatie
Toegankelijk voor kinderwagens met brede wielen. De beste wandeling met een buggy loopt langs de pré-RAVeL (ter hoogte van de parking). Honden zijn toegelaten aan de leiband. Voor rolstoelgebruikers is de pré-RAVeL zeer toegankelijk. Helaas is geen enkele volledige wandellus toegankelijk voor rolstoelgebruikers. 

Wandeltocht in Amel

  • Tijd 120 min.
  • Moeilijkheid **
  • Afstand 11.5 km

IN PARTNERSCHAP MET :

Groen zo ver het oog reikt

We starten de wandeling in Born, aan de voet van een indrukwekkende viaduct. Het wandelpad loopt hier onderdoor en wordt ook gebruikt door fietsers. Wat onmiddellijk opvalt, zijn de weidse vergezichten. De vochtige weidegronden bekleden het hele dal en een deel van de hellingen. En de Ardennen zouden de Ardennen niet zijn, zonder de obligate naaldbomen op de heuveltoppen. De vzw Natagora beheert er enkele mooie terreinen, met informatieborden over de fauna en flora van de streek. 

Natuurlijke rijkdom op arme grond

In deze streek met veengronden, uitgestrekte graslanden en natte weidegronden, vind je zeldzame soorten terug, zoals het paapje, de graspieper, de rietgors, de sprinkhaanzanger, de bosrietzanger en de gele kwikstaart. Ook de zwarte ooievaar bouwt hier graag z’n nest. In de lente en de herfst komen de Europese kraanvogels in de vallei uitrusten tijdens hun lange reis.
 
De streek herbergt ook andere, soms mythische soorten zoals de zwarte specht, de rode wouw, de grijskopspecht, de ruigpootuil, de das en de wilde kat. In de niet-vervuilde wateren van de Oostkantons zwemmen de forel, de rivierdonderpad en de beekprik, een beschermde vissoort in Europa.

vogel, Tarier des prés

De bergen van weleer

Het klimaat in deze regio geldt als een van de barste in België: koud en nat, meer nog dan aan de kust, in Brussel of in de Kempen. Het sneeuwt er ook veel vaker dan elders in het land. Misschien om ons eraan te herinneren dat de Ardennen enkele miljoenen jaren geleden deel uitmaakten van de Eifel, een heuse bergketen die zich uitstrekte van het noorden van Frankrijk tot in het westen van Duitsland.

Ecologisch maaibeheer

Het natuurreservaat wordt voornamelijk in stand gehouden door ecologisch maaibeheer en extensieve begrazing door oude runderrassen die weinig onderhoud vergen. Je zal hier en daar misschien grote zwarte of bruine pluizenbollen zien lopen… het zijn Highlands of Galloways. Ze zijn bijzonder goed aangepast om te grazen in heel vochtige omgevingen. Dit natuurbeheer gebeurt in samenwerking met de lokale landbouwers. De aangeplante naaldbomen aan de rand van de site werden al gerestaureerd naar heidelandschap, net zoals het vroeger was, toen hier nog grote kuddes schapen graasden. Daardoor dook plots ook de zeer zeldzaam geworden klokjesgentiaan weer op in deze contreien.

koeien, Highlands, Galloways

___
Deel je foto’s met ons