fr

VOORBEREIDING

OP DE WANDELING

___
Vertrekpunt
Goor 12 3980 Tessenderlo
Informatie
  • 4 wandelroutes (2,5 km - 4,5 km - 9 km - 32 km)
  • Het hele jaar vrij toegankelijk op de wandelpaden.
  • Degelijke wandelschoenen.
  • Honden aan de leiband.
  • Activiteiten/spelletjes voor kinderen

Aan de voet van een mystieke heuvel

  • Tijd 420 min.
  • Moeilijkheid **
  • Afstand 32 km
Belgische kaart

IN PARTNERSCHAP MET :

In de streek van Dassenaarde

Op een steenworp van Diest kussen de groene heuvels van het Hageland de uiterste takken van de Zuiderkempen. Hier tjirpt de veldkrekel zijn eigen zwoele zomerhit en torent een geheimzinnige heuvel uit boven een vallei van drie beken.

vogel

Dassenaarde ligt niet alleen op het kruispunt van twee provincies, hier ontmoeten ook twee werelden elkaar. Dassenaarde vormt een bijna magische smeltkroes van oerkempische leemhoeves te midden van een prachtig heuvelachtig landschap waar zandblauwtjes en koekoeksbloemen zij aan zij groeien. 

In de kleine omringende landbouwpercelen is de natuur prachtig bewaard gebleven, hier genieten natuurlijk de lokale inwoners als de nachtegaal en sprinkhaanrietzanger ten volle van. Verderop in het landschap tussen een indrukwekkende kathedraal van beuken en moeraseiken wijst een dreef je de weg naar het hart van Groot-Asdonk, waarachter zich het vijfwegenkruispunt bevindt. Dit kruispunt verwijst naar de liefelijke samenloop van vijf bospaden.

plant, bloem, paars

Magische Elfenweide

​Wat verderop ligt een zover overgoten hooilandje. Dat hooilandje was ooit een oude zandgroeve maar vandaag noemen ze deze feeërieke plek de Elfenweide. Deze naam kon echter niet beter gekozen zijn: het kleurenpalet van verschillende prachtige bloemen is simpelweg betoverend. Hiernaast heerst er in de Elfenweide een microklimaat waardoor het tevens een magisch plekje vormt voor de vele vlinders en wilde bijen.

bloemen, plant, paars

Win-winsituatie na de oorlog

Achter ons rijst de indrukwekkende Dassenaardeheuvel op uit het landschap. De top van deze heuvel kenmerkt zich door een mysterieus afgetekend patroon. Als je dichterbij gaat merk je op dat dit oefenloopgraven zijn die tijdens de Eerste Wereldoorlog werden gebruikt door de Duitsers. Tegenwoordig wordt dit stukje geschiedenis opgesteld voor het publiek zodat iedereen mee kan genieten van het prachtige panoramische zicht.

De dassen hebben hun burchten inmiddels verlaten, maar Dassenaarde blijft de uitgelezen plek voor een zomerwandeling. Het ideale vertrekpunt is de Kiewithoeve. Na regenweer zijn stevige stapschoenen aan te raden. Bij droog weer zijn de groene route (2,5 km) en de blauwe route (4,5 km) gemakkelijk toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. Wil je een goed beeld krijgen van de verscheidenheid van het gebied? Dan is de 9 km lange rode route ideaal.

___
Deel je foto’s met ons