fr

VOORBEREIDING

OP DE WANDELING

___
IN PARTNERSCHAP MET :


Vertrekpunt
Hoek Singel/Posthofbrug, Posthofbrug, 2600 Berchem
Datum : 09/06/2019
Vertrek : 10u
Aankomst : 12u
Informatie
- Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.

De Wolvenberg, charmant verwilderde stadsnatuur

  • Tijd 120 min.
  • Moeilijkheid *
  • Afstand 1.1 km

IN PARTNERSCHAP MET :

Geen natuurgebied actueler dan eentje waar een wolf in woont, en hoewel de naam van de Wolvenberg in Berchem een groot vermoeden doet reizen, toch kom je Naya en haar familie hier niet tegen. De Wolvenberg is wel uniek in haar soort; het is het enigste natuurgebied van Natuurpunt in de binnenstad van Antwerpen, en haar verwilderde charme laat je zeker niet onberoerd.

Reis met de trein naar Antwerpen Centraal en stap uit in Berchem. Steek vervolgens de straat over en je staat midden in de Wolvenberg. Letterlijk. Dit middelgrote natuurgebied ligt midden in de stad, en lijkt geprangd tussen het station van Berchem en de Antwerpse Ring. In feite ligt het gebied in een fossiele meander van de Schelde, waar ook de restanten van de Grote Omwalling van Antwerpen gevestigd zijn. In 2001 werd het officieel erkend als natuurreservaat. Vandaag is het een stukje bekoorlijk verwilderde stadsnatuur.

De planten die in de Wolvenberg groeien zijn grotendeels gebonden aan de geschiedenis; de kalkhoudende ontsluitingen van de Berchemse Vest en de oorspronkelijke aarden omwalling die dateert uit 1859. Je komt hier in een sterk staaltje van spontane verbossing terecht, op een typische Antwerpse bodem. Je vindt hier ook een vochtig wilgenbroek met poelen waar heel wat waterplanten en amfibieën zich in thuis voelen. De vijver en de graslanden zijn een toevluchtsoord voor allerlei vogels, zoals de ijsvogel en de grote bonte specht. Maar ook de sperwer en boomvalk broeden hier.

​Een wandeling door Wolvenberg een klein avontuur. Het is een gebied met nogal wat hoogteverschillen, waterplassen en verschillende graslanden. Kom dus wandelen en loop omhoog en omlaag tussen de iepen, es, zomereiken en esdoorns. In de rijke struiklagen vind je framboos, hazelaar, sleedoorn … en dolle kervel, look-zonder-look en geel nagelkruid hebben het goed naar hun zin. Maar er is nog meer leven. Zo werd er onlangs een slakje gevonden dat sinds 1950 niet meer levend aangetroffen was in België. Samen met heel wat andere zeldzame slakkensoorten tref je ze hier op de zeer vochtige plekjes.

9 juni 2019 - Zomerexcursie Wolvenberg

We wandelen door het natuurgebied de Wolvenberg met de bedoeling om ons enigste natuurgebied van Antwerpen Stad te leren kennen en appreciëren. Op deze zomerwandeling maak je kennis met een gebied dat een zeer grote biodiversiteit kent.

___


Deel je foto’s met ons