fr

VOORBEREIDING

OP DE WANDELING

___
Vertrekpunt
Parking langs de N89
Informatie
  • Vertrek: Parking langs de N89, eerste verharde weg aan de linkerkant na de boerderij van l’Alu, op 6 km van de E25 (uitrit 50).  Volg het groene kruis.
  • Laarzen of degelijke wandelschoenen.
  • Honden aan de leiband.
  • Toegankelijkheid: Ruw terrein, vlonders

Een Ardense vallei

  • Tijd 90 min.
  • Moeilijkheid **
  • Afstand 4.7 km
Belgische kaart

IN PARTNERSCHAP MET :

Een Ardense vallei

Als je langs de Bellemeuse wandelt, trek je echt diep de oostelijke Ardennen in. Je komt langs dorpjes als Wibrin, Bérisménil, Mormont en Nadrin. De eigenzinnige beek ontstaat in de moerasgebieden van het Plateau des Tailles, op 600 m hoogte. Het diepe, U-vormige dal is het leefgebied van een groot aantal diverse biotopen.

bever, water, planten

Fotografen: Jos Roeffaers

Gered

In de jaren zeventig was het in de Ardennen overal sparren troef. Ook de beek is er niet aan ontsnapt: overal langs de oevers plantte men dennenbomen. In de jaren die daarop volgden, verloor de Bellemeuse een groot deel van zijn natuurlijke rijkdom. Die schade werd veroorzaakt door de massale bosbouw. In 2006 ontstond gelukkig het project LIFE “Plateau des Tailles”, dat de stroom weer tot leven heeft gewekt. De meeste percelen uit de vallei konden het statuut van natuurgebied verwerven, en na de verwijdering van de sparren, kon de natuur weer zegevieren.

bomen, bos, pad

De flora is gunstig voor de vlinder

Dit kan je zien tijdens je wandeling...

... verschillende planten: diverse soorten orchideeën, het klimopklokje, de blauwe knoop, en ook de betonie of koortskruid. In de lente kan je in de voormalige hooilanden het prachtige roze bloementapijt van de adderwortel aanschouwen.

... vogels: de zwarte ooievaar, de grauwe klauwier en de rode wauw.

... zeldzame vlinders! Door het herstel van de vallei over verschillende kilometers, zijn vele van de oorspronkelijke populaties er teruggekeerd en vonden ze hun natuurlijke dynamiek terug. Met een beetje geluk spot je exemplaren die in Wallonië eerder zeldzaam zijn, zoals de ringoogparelmoervlinder en de blauwe vuurvlinder.

weide, gras, bomen, bloemen

Fotografen: Michaël Pontégnie

Een heel bijzonder managementteam

Om de vallei in ere te herstellen, moesten allereerst de sparren verdwijnen. Voor een duurzame restauratie is het onmiskenbaar noodzakelijk om de natuur actief te onderhouden, en te vermijden dat ze overwoekerd wordt en met de tijd weer ontoegankelijk wordt. Een ploeg vrijwilligers verzamelt zich elk jaar op het einde van de zomer, om het hooi op de meest kwetsbare percelen te maaien en op te ruimen. Ook het Ardens trekpaard is van de partij, tot grote vreugde van de vrijwilligers! De bevers, die in de hele vallei aanwezig zijn, dragen hun steentje bij om het natuurreservaat toegankelijker te maken, dankzij hun ingenieuze hydro-technische werkzaamheden.

___
Deel je foto’s met ons