fr

Een lichte maaltijd op kantoor, dat kan!

Een lichte maaltijd op kantoor, dat kan!

Een lichte maaltijd op kantoor, dat kan!

___
Zakenlunches, kantinemaaltijden, een snack uit het vuistje. Een lichte lunch op kantoor voorzien is echt niet gemakkelijk. Gelukkig schudt diëtiste Sophie Bourlet enkele tips uit haar mouw.
 
Om evenwichtig te eten op het werk en niet toe te geven aan de geringste verleiding, maak je beter je lunch al klaar op voorhand. Sophie Bourlet: “Zorg dat je een uitgebreide maaltijd bereidt, zodat je de hele namiddag doorkomt. Een slaatje met verschillende groenten bijvoorbeeld en voldoende eiwitten zoals 100 à 150 g vis of vlees moet volstaan. Doe er quinoa, rijst of tarwe bij voor de koolhydraten, maar kies voor de volkoren variant waar meer mineralen en vezels in zitten.” Een slaatje dus, maar niet met een liter industriële saus!
Volgens onze diëtiste bevatten bereide sauzen zoals mayonaise veel vet en suikers en zijn ze niet goed voor onze gezondheid. Je kiest dan beter voor een huisgemaakte vinaigrette met omega 3 zoals koolzaad- of walnootolie. Weet je niet meteen welke producten deze essentiële vetten bevatten? Denk dan aan Balade Halfvolle Omega 3-boter voor op je boterhammen.

Beleg je boterham met vitamines

___
Als je ’s middags liever boterhammen of een broodje eet: wees gerust, een evenwichtige lunch betekent niet dat je brood moet schrappen. Maar er zijn wel enkele regels aan verbonden volgens Sophie Bourlet. “Het probleem met belegde broodjes is het tekort aan groenten. Een blaadje sla en enkele schijfjes tomaat zijn niet genoeg.” Om een broodje om te toveren tot evenwichtige maaltijd, volstaat het om het te beleggen met veel groenten. Kies ook voor volkoren of granenbrood. Ze zijn meer verzadigend en je bloedsuikerspiegel blijft stabieler dan bij wit brood.
Sandwich, groenten, vitamines, goed eten

Sla het vieruurtje niet over!

___
Als je honger krijgt in de namiddag doe je er goed aan om een vieruurtje te eten. Eet bij deze vierde maaltijd voedingsmiddelen die de productie van melatonine stimuleren. Sophie Bourlet adviseert om vers fruit te eten: “Idealiter eten we 2 tot 3 stukken fruit per dag. Als je honger krijgt rond 16u., kan je bijvoorbeeld wat fruit eten met een stuk zwarte chocolade. Let erop dat de chocolade minstens 75% cacao bevat. Er zit immers niet alleen minder suiker in, het bevat ook meer antioxidanten dan witte of melkchocolade.
Als je echt grote honger hebt, kan je je vieruurtje vervolledigen met een handvol olierijke noten zoals amandelen, cashewnoten of hazelnoten of met natuuryoghurt. “Hoeveel honger je precies hebt is niet van belang, maar een vieruurtje helpt je wel om ’s avonds lichter te eten.

HET PERFECTE RECEPT VOOR DIT ARTIKEL

___
Quinoa, wintergroentjes, rode bieten, pompoen, rapen

Quinoa met geroosterde wintergroentjes

  • Tijd 70 min
  • Moeilijkheid
  • Budget
Lees het recept