fr

Sporten om te ontspannen

Sporten om te ontspannen

Sporten om te ontspannen

___
Sporten doe je in de eerste plaats voor je fysieke conditie, maar het is ook een natuurlijk hulpmiddel om stress en spanning de baas te blijven. Onze sportieve coach Bruno Bériot legt je uit hoe je kunt sporten om te ontspannen.
 
Sporten verbetert onze conditie, maar geeft ons ook een grote mentale ondersteuning. Volgens onze sportieve coach Bruno Bériot helpt een sportieve activiteit ons om ons uit te leven of zelfs te ontspannen. “We stapelen tijdens de dag heel vaak kleine frustraties op, die telkens een beetje stress uitlokken. Als je je gaat uitleven en je hart sneller gaat slaan, kan de negatieve energie vrijkomen die je overdag hebt verzameld.” En dat is niet alles! “Als je sport, krijg je dezelfde hormonale stimulatie als wanneer je vrijt”, legt Bruno Nériot uit. “Er komen serotonines en endorfines vrij in het lichaam, beide genotshormonen helpen om stress te lijf te gaan.” Je kan van sporten dus echt een geluksgevoel krijgen.

Sporten is plezant!

___
Om van sporten echt te genieten raadt onze sportcoach aan om elke inspanning te meten met een hartslagmeter. “Het hart is de motor van ons lichaam. We moeten het kunnen monitoren, om te weten wanneer het zich goed voelt en wanneer de inspanning te intensief is.” Volgens Bruno Bériot is het aangewezen om te trainen tussen 70 en 75% van de maximale hartfrequentie*. “Als je maximale hartfrequentie 199 slagen per minuut is, en je altijd op dat ritme loopt, dan zal je er een hekel aan krijgen, omdat de inspanning gewoon te zwaar is. Maar als je gaat lopen aan een frequentie van 140 à 150 slagen per minuut, dan voelt je hart zich lekker, geniet je ervan en is de inspanning toch efficiënt en goed voor je gezondheid.” Indien u geen hartslagmeter bezit en je aan cardiotraining doet, zoals hardlopen of fietsen op een hometrainer, moet je in staat zijn om een normaal gesprek te voeren tijdens het sporten.

Welke sporten zijn geschikt om te ontspannen?

___
Volgens Bruno Bériot kan elke sport een vorm van ontspanning brengen. Het belangrijkste is om een sport te kiezen die bij je past. “Het hangt echt af van persoon tot persoon. Iemand houdt bijvoorbeeld van yoga, omwille van het kalmerend effect. Na een sessie voelt die persoon zich beter, meer relaxed. Iemand anders vindt yoga dan misschien te saai en heeft meer beweging nodig om te ontstressen.” Het type sport is dus belangrijk, maar ook het tijdstip waarop je die sport uitoefent is van belang, en ook dat varieert naargelang je behoeften. “Als je nood hebt aan meer energie, dan is het aangewezen om ’s morgens te sporten. Door ’s ochtends een fysieke activiteit uit te oefenen, gaat je energiepeil omhoog en blijf je de hele dag fit. Als je daarentegen wil ontstressen en je hoofd leegmaken, ga je beter ’s avonds sporten.”


*Het is zeer eenvoudig om je maximale hartslag te berekenen. Je vertrekt vanuit volgende basis binnen de cardiologie: 226 slagen per minuut voor een vrouw en 220 slagen per minuut voor een man. Je trekt van dit getal de leeftijd van de persoon af. Een jonge vrouw van 27 jaar, bijvoorbeeld, zal een maximale hartslag hebben van 199 slagen per minuut (= 266 - 27). 
Sport, zen, ontspanning, yoga