fr

Home organising: rust in je huis

Home organising: rust in je huis

Home organising: rust in je huis

___
Je huis en zo ook je hoofd op orde houden, dat is wat home organising belooft. Maar hoe werkt het precies? Kan het echt helpen om je beter te voelen? Het concept kwam overgewaaid uit de Verenigde Staten en onze welzijnscoach Davy Casas Mancin leert je er alles over.
 
Wist je dat opruimen tal van voordelen kan hebben? Jazeker, in een opgeruimd huis kan je je beter ontspannen en kan je gemakkelijker loslaten. Je wint er zelfs tijd mee, want dankzij deze organisatiemethode verlies je geen tijd meer met het zoeken naar je spullen! “Ik denk dat home organising zeker voor een deel kan bijdragen tot een beter gevoel over jezelf. Het gezegde ‘Clean house, clean mind’ komt immers niet zomaar uit de lucht gevallen”, zegt Davy Casas Mancin. In een tijd waarin we steeds meer willen bezitten en de neiging hebben om steeds meer spullen te verzamelen, is het niet helemaal zinloos om ons interieur te gaan ‘ontspullen’. Om je huis optimaal te organiseren, is het noodzakelijk om de ruimtes zo in te richten dat ze gemakkelijk op te ruimen zijn, en dat alles wat je nodig hebt binnen handbereik ligt. “Als je bijvoorbeeld een grote zetel in een heel kleine leefruimte wil zetten, dan maak je een fout! Een grote sofa breekt de energie van de ruimte. Je moet dus ook realistisch zijn als je je huis inricht.” Om een aangename of rustige sfeer in huis te creëren, kan je inspiratie halen uit stromingen zoals de feng shui.
 
Hang spiegels op in kamers met kleine ramen, ze reflecteren het licht en geven een ruimer gevoel. Maak zeker ook de inkomsthal van je huis rommelvrij, het is immers het eerste wat je ziet als je thuiskomt.

Het geheim van home organising: sorteren!

___
Je kunt je huis niet reorganiseren zonder eerst je spullen te sorteren. Sorteren wordt beschouwd als de kern van home organising, het is de bedoeling dat je het min of meer op regelmatige basis doet en volgens een specifieke techniek. “De techniek om correct te sorteren is simpel: telkens als je een object in handen hebt, moet je je afvragen of het nuttig is en of je er gelukkig van wordt. Als het antwoord nee is, dan is het nutteloos om het nog langer te houden. Met andere woorden, je houdt enkel die spullen bij die je een positief gevoel geven.” Met home organising organiseer je je huis om je dagelijks leven zo functioneel mogelijk te maken.