fr

5 tips om de werkdruk te verminderen

5 tips om de werkdruk te verminderen

5 tips om de werkdruk te verminderen

___
Voel je je soms gespannen en gestresseerd op het werk, en belet het je om rustig te werken? Neem de tijd om je te ontspannen en laat de stress los dankzij de tips van Vicky Willems, onze welzijnscoach.
 
Deadlines halen, onvoorziene omstandigheden en productief blijven presteren. Het werk is een niet te onderschatten bron van spanning. Het is essentieel voor je welzijn om die stress te kunnen afvoeren. Gelukkig bestaan er enkele eenvoudige handelingen om gemakkelijk en snel de druk te verminderen.

Ga naar buiten

___
"Als je de stress voelt opkomen, blijf dan niet zitten waar je zit. Ga buiten een frisse neus halen, maak een wandeling van een tiental minuten om je hoofd en geest leeg te maken”, adviseert Vicky Willems.

Adem diep in en uit

___
Word je altijd zenuwachtig voor een vergadering? Doe wat ademhalingsoefeningen om de druk te verlagen. Adem diep in door de neus, blokkeer je ademhaling enkele seconden en adem dan langzaam uit door je mond. “We zijn zo gewend aan presteren onder druk, dat we vaak niet doorhebben dat we gestresseerd zijn. Het is belangrijk dat we enkele keren per dag terugkoppelen naar die ademhaling, bijvoorbeeld als je naar het toilet gaat. Vraag je af hoe je je voelt en hoe je ademhaling loopt”, legt de welzijnscoach uit.

Ontspan je spieren

___
We hebben vaak de neiging om te verkrampen en onze spieren op te spannen als we gestrest zijn. Het is belangrijk om ze zo goed mogelijk te ontspannen. Begin met de spieren van je voeten zo hard mogelijk op te spannen en ze dan zachtjes los te laten. Herhaal die oefening met de spieren van je benen en zo verder naar boven, tot de spieren van je aangezicht.

Geef de voorkeur aan face-to-facegesprekken

___
Volgens Vicky Willems gaat er niets boven menselijk contact om de stress te verminderen. “Laat je computer en je mails even voor wat ze zijn en neem je telefoon. Of beter nog, stap gewoon op je collega af. Echte uitwisselingen zijn zo veel verrijkender dan achter je computer te blijven zitten.” Die interactie breekt ook je routine en geeft stress geen kans.

Eet gezond

___
We vergeten het vaak maar een gezonde voeding kan de effecten van stress verminderen. Geef de voorkeur aan onverwerkte voedingsmiddelen, rijk aan omega 3 of kalium, die de bloeddruk helpt te reguleren.
 


Deze tips kunnen je helpen om je stressgehalte in je dagelijks functioneren te verminderen, maar onze welzijnscoaches benadrukken ook dat elke persoon anders is. “We spreken hier niet over een exacte wetenschap, het is eerder een persoonlijke zoektocht”, legt Davy Casas Mancin uit. “Iedereen is anders, je moet goed naar je lichaam luisteren om te weten te komen wat voor jou het beste past om je stress te gaan verminderen.