fr

Brood: basisvoedsel dat we moeten herontdekken

Brood: basisvoedsel dat we moeten herontdekken

Wat is brood eigenlijk?

___
Traditiegetrouw bestaat brood uit een reeks eenvoudige basisingrediënten: water, gist en bloem dat geschikt is voor broodbereidingen. Die bloem op basis van tarwe, rogge, spelt of ander graan bevat gluten, zodat het deeg kan rijzen.
 
Vandaag is brood zonder gluten steeds populairder. Het wordt gemaakt van granen die in principe niet voor brood geschikt zijn, zoals maïs, boekweit of gierst bijvoorbeeld, dat het brood een iets minder luchtige textuur geeft maar wel een uitgesproken smaak. Deze broodbereidingen gaan dus zeker ook mensen zonder glutenintolerantie of –allergie aangenaam verrassen!

De klassiekers

___
Voor het ontbijt, de lunch of als avondeten: brood eet je om het even wanneer. Bij het ontbijt combineren we het vaker met iets zoets zoals confituur, fruit of chocolade. ’s Middags is het een dankbare en praktische lunch op het werk of op school, met hartig beleg. ’s Avonds is niets lekkerder dan een sneetje knapperig boerenbrood bij een tasje warme soep of om dat laatste restje saus mee op te deppen.
 
Ook bij familiebijeenkomsten of een avondje onder vrienden is brood graag van de partij! Gevuld met olijven als aperitiefhapje, met gedroogde vruchten bij een kaas- en wijnavond, of als onmisbaar krentenbrood bij een sneetje heerlijke foie gras tijdens de eindejaarsfeesten.

Boterhammen uit alle hoeken van de wereld

___
Een brunch of een lunch is de ideale gelegenheid om je gasten te verrassen met creatieve boterhammen, waarbij je je inspiratie haalt uit verschillende landen. Vertrek in Scandinavië met een stevig roggebroodje belegd met blokjes gerookte vis, dille en zure room. Zet vervolgens koers naar Griekenland voor een mengeling van feta, tomaatjes en komkommer geserveerd op kleine pitabroodjes. De volgende stop is Spanje, waar je geniet van een sneetje geroosterd brood met look en gegarneerd met verse tomatenpuree en olijfolie.
Wil je graag nog meer ideeën, ga dan zeker eens kijken naar onze boterhamrecepten!
Het is duidelijk, met een weinig inspiratie kan je met brood eindeloos variëren…

Brood: basisvoedsel dat we moeten herontdekken

___

Al millennia lang ligt er brood op de plank en dat zal nog even zo blijven. Bij een gerecht hoort wat brood, zo simpel is het. Het eerste brood zou meer dan 30.000 jaar v.Chr. gebakken zijn, maar uiteraard was dat niet in de vorm die wij nu kennen. Het brood van bij je bakker heeft immers een immense evolutie meegemaakt. Tegenwoordig vind je brood in alle vormen, kleuren en smaken, en is er voor ieder wat wils.