fr

VOORBEREIDING

OP DE WANDELING

___
IN PARTNERSCHAP MET :


Vertrekpunt
Kerk Herzele - Kerkstraat, 9550 Herzele
Datum : 25/08/2019
Vertrek : 20u30
Aankomst : 22u
Informatie
Zin in een spannende activiteit voor het hele gezin? Elk jaar organiseert Natuurpunt eind augustus een spectaculaire Nacht van de Vleermuis. Gewapend met een bat detector trekken we 's avonds het bos en het park rond de burcht van Herzele in, op zoek naar vleermuizen. Een ervaren gids helpt ons om de beestjes te spotten. De ideale afsluiter van de zomervakantie!

Natuurlijke bronnen en verbluffende bloemenpracht

  • Tijd 90 min.
  • Moeilijkheid *
  • Afstand 1 km

IN PARTNERSCHAP MET :

Duivenbos

Al wandelend ontdek je de bronnen en de verbluffende bloemenpracht in de lente. Een wandeling door het Duivenbos toont moerasbossen, droog bos, graslanden en weides. Zeldzame eikelmuisjes huizen er in de ruigtes.

Het Duivenbos ligt verscholen in een komvormig dal in het heuvelachtig landschap in de Vlaamse Ardennen. Het oostelijk deel is het oudst. Hier borrelt er her en der water tot aan de oppervlakte. Het zijn echte bronnen. Door de tijd is de natuur in dit brongebied geëvolueerd naar een bos. De kern van het Duivenbos is erg nat. Op sommige plaatsen gebeurt de waterafvoer traag. Hierdoor ontstaan moerasbossen. De omliggende graslanden zijn ruig, de weilanden verlaten. Bramen klauteren over de kruidlaag. Ezels of runderen grazen hier en daar en houden zo de kruidvegetatie open. Het Duivenbos is een belangrijk gebied in het Vlaams netwerk van natuurgebieden en maakt daardoor deel uit van het Vlaams Ecologisch Netwerk (VEN).

Mogelijk is de naam "Duivenbos" een verbastering van "Duivelsbos". Nochtans was het gebied vroeger belangrijk voor de dorpsgemeenschap van Sint-Antelinks. Tijdens de oorlog diende het bos als schuilplaats. Maar men ging er ook hout halen en deed er aan kleinschalige landbouw. Schapen graasden in het gebied. De kleine landschapselementen die overgebleven zijn uit die tijd zijn ecologisch erg nuttig. Je ziet er flarden van in en rond het natuurgebied: holle wegen, bermen, houtkanten, heggen en hagen, poelen, sloten, hellingen (taluds) en graften. De fontein langs de rode wandeling werd vroeger gebruikt door dorpsbewoners om water te halen. Nu leven er padden en kikkers.

Bosanemoon, daslook en dotterbloem betoveren de bosgrond in het voorjaar. Aan de oevers van de beek bloeit ook paarse schubwortel in de lente. Deze mysterieuze plant leeft aan de voet van wilgen en populieren. In vochtige graslanden staan kruiden zoals sint-janskruid en valse salie. De vochtige zomen worden gedomineerd door reuzenpaardenstaart, grote berenklauw en moesdistel. Ook moerasspirea, pinksterbloem en moerasvergeet-mij-nietje schitteren in deze vochtige vegetaties. Paddenstoelen als judasoor, elfenschermpje en reuzenbovist komen er voor.

Nacht van de Vleermuis

Zin in een spannende activiteit voor het hele gezin? Elk jaar organiseert Natuurpunt eind augustus een spectaculaire Nacht van de Vleermuis. Gewapend met een bat detector trekken we 's avonds het bos en het park rond de burcht van Herzele in, op zoek naar vleermuizen. Een ervaren gids helpt ons om de beestjes te spotten. Met een beetje geluk spotten we de watervleermuis, dwergvleermuis of rosse vleermuis en met heel veel geluk ook de laatvlieger en grootoorvleermuis. De ideale afsluiter van de zomervakantie!

___


Deel je foto’s met ons