fr

5 tips om het schooljaar milieuvriendelijk te starten

5 tips om het schooljaar milieuvriendelijk te starten

Schriften kaften met gerecycleerd papier

___
In plaats van nieuw kaftpapier te kopen, kun je voor deze taak papier hergebruiken! Maak je schriften uniek met oude kranten, wegenkaarten of andere soorten papier. Je kunt ze zelfs nog leuker maken door ze samen met je kinderen te personaliseren met originele stempels en sjablonen. Een handige tip: stof is sterker dan papier én ook geschikt als kaftmateriaal. Neem gewoon een stuk stof dat je niet meer nodig hebt en plak het vast met textiellijm.

Geef huisbereide tussendoortjes mee

___
Geef je kinderen in plaats van industriële snacks een lekker, huisbereid tussendoortje. Minder suiker, geen wegwerpverpakking, meer pret! Heb je op weekdagen weinig tijd? Kies dan tussendoortjes die meerdere dagen houdbaar zijn en die je tijdens het weekend samen met je kinderen kunt voorbereiden. Maak er een gezellige activiteit van door bijvoorbeeld gekleurde zandkoekjes te bakken. Wedden dat heel wat klasgenootjes zullen wensen dat ze ook zo'n leuk tussendoortje mee kregen?

Maak de lunchdoos weer hip

___
In de lagere school nemen de meeste kinderen een brooddoos mee, maar bij jongeren zijn ze minder populair. Geef je pubers het goede voorbeeld door zelf een lunchdoos mee te nemen naar je werk. Kies een duurzame, niet te kinderachtige doos. Een bento box is een goed idee: deze Japanse lunchdozen hebben meerdere handige vakjes. Is een lunchdoos te groot om mee te nemen? Er bestaan ook wasbare stoffen boterhamzakjes.

Sorteer en geef weg voor je spullen koopt

___
Sorteer het schoolmateriaal dat je al hebt voordat je naar de winkel vertrekt. Sommige dingen kun je namelijk herstellen of hergebruiken. Heeft je kind iets niet meer nodig? Dan kun je het aan andere leerlingen uitlenen of geven. Stel bijvoorbeeld aan de school voor om een minirommelmarkt te organiseren waar ouders materiaal kunnen uitwisselen.

Kies voor ander vervoer

___
Maak je kinderen wegwijs in de verschillende vervoeropties door ze op verschillende manieren naar school te brengen. Woon je dicht bij hun school? Ga dan met de fiets of te voet bij mooi weer. Kun je alleen met de auto naar school? Spreek dan met andere ouders een beurtrol af om te carpoolen. Dat is niet alleen goedkoper en milieuvriendelijker, maar ook een stuk aangenamer voor de ouders!

HET PERFECTE RECEPT VOOR DIT ARTIKEL

___
Chocolade, energy balls, vijgen, chiazaad, havervlokken

Energy balls met chocolade

  • Tijd 10 min
  • Moeilijkheid
  • Budget
Lees het recept

5 tips om het schooljaar milieuvriendelijk te starten

___

Schriften kaften, een lijst met schoolmateriaal om te kopen ... Bij het begin van een nieuw schooljaar komt telkens heel wat voorbereiding kijken. Zin om het dit jaar over een milieuvriendelijke boeg te gooien? Lees dan onze vijf tips om het schooljaar met respect voor de natuur te beginnen!