fr

Tijd voor superfoods!

Tijd voor superfoods!

Citrusvruchten

___
Vitamine C, vitamine C en nog eens vitamine C: citroenen en sinaasappelen zijn je ideale bondgenoten bij winterse temperaturen. Vitamine C is dan ook een absolute must in de strijd tegen vermoeidheid en koude. Onze tip voor een nog grotere vitamineboost: eet liever een hele sinaasappel dan dat je alleen een glas sinaasappelsap drinkt (zelfs als je het zelf perst!). De vezels in het fruit zijn namelijk ook bijzonder belangrijk voor je lichaam.

Bananen

___
Dé partner in crime voor iedere sportieveling! Vraag je je ook weleens af waar die schattige Minions hun energie vandaan blijven halen? Wel, op bananen kun je (bijna) een hele marathon uitlopen. Ze bevatten namelijk drie natuurlijke suikers (sucrose, fructose en glucose) en geven je een instant energieboost. Volgens een Amerikaanse studie bij wielrenners zijn bananen zelfs even doeltreffend als speciale energiedrankjes!

Amandelen

___
Amandelen zijn een uitstekende keuze voor een lichte snack – op voorwaarde dat ze niet gezouten, gekaramelliseerd of met chocolade omhuld zijn. Ze zitten boordevol energie en zijn dus ideaal om ook onderweg een klein hongertje te stillen! Daarnaast bevatten amandelen veel vetten en eiwitten, waardoor ze je lichaam helpen om de hoeveelheid suiker in je bloed trager te verwerken. Een handvol is al genoeg om je knorrende maag het zwijgen op te leggen!

Avocado

___
Dé ster van Instagram: zelfs de grootste fitnessprofessionals zweren bij deze groene, exotische vrucht! Magnesium, ijzer, zink, vitamine B6, B9, C en E: deze energiebom uit Latijns-Amerika heeft alles wat je maar nodig kunt hebben. En alsof dat nog niet genoeg was, geeft de avocado ook oliezuur af. Dat geeft je een voldaan gevoel en helpt je die typische snackbuien in de namiddag af te zweren.

Quinoa

___
Een drietal jaar geleden zwoer iedereen er nog bij, maar nu is quinoa wat minder \"trendy\" geworden. Toch blijft het een uitstekende bron van energie! Quinoa bevat namelijk heel wat koolhydraten, vezels, ijzer, mangaan, koper en eiwitten. Je vindt het vast heerlijk in een salade met knapperige groenten of rozijnen.

Boerenkool

___
We weten het: boerenkool – alias \"kale\" voor de liefhebbers – is niet meteen het meest appetijtelijke voedingsmiddel uit deze lijst. Nochtans is boerenkool gewoon een topgroente! Naast de grote hoeveelheid vitaminen en mineralen bevat deze koolsoort ook een hoge dosis calcium. Daardoor is het de ideale groente om in je smoothies te verwerken.

Linzen

___
Rood, oranje, groen, bruin: welke kleur ze ook hebben, linzen laten je stralen! Net zoals kikkererwten brengen ze het suikergehalte in je bloed weer in balans. Daarnaast voorkomen ze die typische energiedipjes die je aan het einde van de namiddag overstag doen gaan. Door hun rijkdom aan ijzer, fosfor, vitamine B, zink, calcium en magnesium zijn ze ook een uitstekende keuze voor vegetariërs die meer plantaardige eiwitten willen binnenkrijgen.

Zalm

___
Wat doet een vette vis zoals zalm in deze lijst? Wel, deze vissoort bevat bijzonder veel omega 3. Dat zijn gezonde vetzuren die je cholesterolgehalte en dus ook het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Zalm is bovendien een uitstekende bron van eiwitten én levert heel wat vitaminen en mineralen aan.

Eieren

___
Een omelet, roereieren, zachtgekookte, hardgekookte of zelfs gepocheerde eieren: op welke manier je ze ook eet, eieren geven je altijd een energieboost van jewelste. Ze bevatten namelijk alle essentiële aminozuren die je lichaam nodig heeft om je spieren te herstellen en je huid te vernieuwen!

Pure chocolade

___
Wie zegt dat er alleen maar gezond ogende voedingsmiddelen op onze lijst mogen staan? Pure chocolade (70 %) is namelijk ook goed voor je gezondheid (ja, dat heb je goed gelezen!). In tegenstelling tot zijn twee broertjes bevat pure chocolade amper suiker. Maar het is wel een bron van mineralen (ijzer, kalium, magnesium en fosfor), vezels en eiwitten. En laat dat net de ideale cocktail zijn voor een broodnodige energieboost!

HET PERFECTE RECEPT VOOR DIT ARTIKEL

___
Merguez, amandelen, courgette, polenta

Merguez met amandelen, courgetteblokjes en romige polenta

  • Tijd 40 min
  • Moeilijkheid
  • Budget
Lees het recept

Hieronder sommen we tien voedingsmiddelen op die je energiepeil een boost geven en je veel langer op de been houden!

___

“Die heerlijke eclair met chocolade ziet er zo lekker uit. Hij geeft me vast veel energie en ik kan er de rest van de dag op teren.” Vergeet die gangbare overtuiging maar snel. Niet alle calorieën zijn namelijk hetzelfde en bepaalde soorten zullen je er veel fitter laten uitzien! Snelle suikers worden snel door je lichaam opgenomen, waardoor je een hevige energieboost krijgt. Maar sommige, soms ietwat verrassende, voedingsmiddelen hebben net een omgekeerd effect en geven je veel langer energie.