Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het Balade-nieuws!
Ik wil me inschrijven voor de maandelijkse digitale nieuwsbrief van Balade en zo op de hoogte blijven van het laatste nieuws: nieuwtjes, wandeltochten, artikels, recepten,…
Ik wil me inschrijven voor de maandelijkse digitale nieuwsbrief van Balade en zo op de hoogte blijven van het laatste nieuws: nieuwtjes, wandeltochten, artikels, recepten,… Ik kan mijn toestemming om een nieuwsbrief te ontvangen ten allen tijde intrekken via de afmeldlink in de nieuwsbrief.
* Door dit formulier te versturen, erken ik dat ik kennis heb genomen van het Charter voor de bescherming van persoonsgegevens van Corman, van de daarin vermelde verwerkingen en van de rechten die mij zijn toegekend, en geef ik dus toestemming voor het gebruik van mijn persoonsgegevens door Corman.
Zoet / zout: waarom zijn we allemaal verschillend?
Kunnen we discussiëren over smaken en kleuren?
Smaak is voor alles een kwestie van anatomie. Wanneer een voedingsmiddel in contact komt met onze tong, dan detecteren de duizenden smaakpapillen die haar bedekken de smaken en zenden signalen naar onze hersenen via de smaakzenuwen. Ja ja, onze tong is rechtstreeks verbonden met onze hersenen! Verschillende zones in de hersenen worden dan geactiveerd, onder meer deze van het geheugen. Dus, een kwestie van anatomie maar ook van geheugenopslag. Want alle smaken in de natuur zijn in het individuele geheugen van iedere mens opgenomen. U verkiest zoute boven zachte boter? Misschien bent u opgegroeid in een streek waar dat schering en inslag is. Citroentaart brengt u aan het watertanden? Bedank uw grootouders omdat ze die in uw jeugd perfect konden maken.
De vijf primaire smaken
Hoe zit dat nu met het verlangen naar zoet of zout? Zoet en zout maken deel uit van de vijf primaire smaken die momenteel erkend zijn door wetenschappers, samen met zuur, bitter en umami (smaak die gevoelig is voor glutamaat, oorspronkelijk geïdentificeerd in de Japanse keuken). Deze smaken maken in ons lichaam archaïsche reflexen wakker: zoet is synoniem voor energiebron, zout dient om ons elektrolytisch evenwicht te behouden, zuur is een teken van maturiteit van de voedingswaren, bitter van hun toxiciteit en umami is de smaak van de proteïnen die onontbeerlijk zijn voor ons organisme. Deze ‘overlevingsreflexen’ liggen aan de oorsprong van onze vooringenomenheid tegenover eetwaren. Daarom is het vaak moeilijk om kinderen witlof (bitter) te doen eten. Natuurlijk evolueren deze connotaties met de leeftijd en het aanleren van smaak en eetgewoontes.
Een verhaal van de smaak…
Het zijn niet enkel de smaak en het geheugen die meespelen in het bepalen van onze voorkeur. Het aspect, de geur, de textuur en zelfs de klanken van de eetwaren zijn mee verantwoordelijk. Nemen we bijvoorbeeld een toast met boter. Nog vooraleer we ervan eten, ‘verwerken’ we de kleur van het brood, de smeuïgheid van de boter, het geluid van het mes dat door het grilde brood snijdt en de geur die ervan uitgaat. Dat hele proces zendt signalen naar onze hersenen die de speekselafscheiding zullen activeren en het hongergevoel zullen opwekken. Omgekeerd zal een weinig appetijtelijk, bedorven of onwelriekend voedingsmiddel onze eetlust wegnemen.
Maar ook van geuren en textuur
De geur en de tastzin hebben een bevoorrechte rol in het proeven. De mondholte is dusdanig gemaakt dat zij rechtstreeks in verbinding staat met de neusholte, zodat smaak en geur van de voedingswaren gekoppeld worden tijdens het eten. Daarom hebben we soms de indruk dat we onze smaak verloren hebben wanneer we verkouden zijn. Wat de tastzin betreft, onze tong bevat papillen (andere dan smaakpapillen) die uitsluitend bestemd zijn om de textuur van de eetwaren te analyseren. Vandaar dat we gevoelig zijn voor alles wat romig, smeuïg en zacht smaakt!
De verschillende soorten boter en room van Balade zijn ontwikkeld om tegemoet te komen aan de meest subtiele verwachtingen op het gebied van smaak, aspect, textuur en aroma’s. Wat het geheugen betreft, iedereen is vrij om te kiezen tussen Balade boter met zeezout of de chocopasta I Love Choco!
Zoet / zout: waarom zijn we allemaal verschillend?
Waarom eten kinderen liever chocolade dan groene groenten? Waarom gaat u soms watertanden bij het zien van een eenvoudige toast met boter? En wat met die boter? Zacht of met zeezout? Enkele geheimen ontrafeld over smaken…
Deze site is de institutionele internetsite van de merk BALADE. Op deze site is het Belgisch recht van toepassing.
De erin opgenomen informatie kan technische onjuistheden of tikfouten bevatten. Ze is niet noodzakelijk volledig noch compleet, en kan zonder voorafgaande kennisgeving worden aangepast. In die zin vervangt deze informatie geenszins het professioneel advies dat u vanwege onze medewerkers kunt ontvangen.
Door deze site te gebruiken erkent de bezoeker dat hij de mogelijkheid heeft gehad om van deze waarschuwing kennis te nemen.
Behoudens uitdrukkelijke vermelding zijn de inhoud, de pagina's, de scripts, de iconen of geluiden van deze site volledig en exclusief eigendom van S.A. CORMAN. Iedere productie, reproductie of weergave van deze site, hetzij volledig, hetzij gedeeltelijk (tekst, beeld of geluid), op eender welke informatiedrager, is verboden.
De niet-naleving van dit verbod stemt overeen met een vervalsing die de strafrechtelijke burgerlijke aansprakelijkheid van de vervalser kan impliceren.
Het is strikt verboden om de namen of de merken BALADE of hun grafische voorstelling, hetzij alleen, hetzij in combinatie met andere namen, om welke reden dan ook en met name voor publicitaire doeleinden, te gebruiken of te reproduceren zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van S.A. CORMAN. Deze namen en merken zijn overal ter wereld beschermd.
S.A. CORMAN is niet verantwoordelijk voor de inhoud van eender welke andere site waartoe u toegang zou kunnen hebben via de BALADE-site.
Evenmin is S.A. CORMAN verantwoordelijk voor de inhoud van de sites die naar de site van Balade verwijzen.
In geen geval mag de aansprakelijkheid van S.A. CORMAN worden ingeroepen voor eender welke materiële of immateriële, speciale, directe of indirecte schade die met name zou voortvloeien uit de raadpleging en/of het gebruik van deze site of van andere sites die eraan gelinkt zijn, zoals het gebruik van tekst-, geluids- of visuele informatie die erop verzameld zou kunnen zijn, en met name uit eender welk financieel of commercieel nadeel en het verlies van programma's of gegevens in zijn informatica- of ander systeem.
Wat voorafgaat wordt uitdrukkelijk overeengekomen door iedere gebruiker van de site.