fr

Zoet / zout: waarom zijn we allemaal verschillend?

Zoet / zout: waarom zijn we allemaal verschillend?

Kunnen we discussiëren over smaken en kleuren?

___
Smaak is voor alles een kwestie van anatomie. Wanneer een voedingsmiddel in contact komt met onze tong, dan detecteren de duizenden smaakpapillen die haar bedekken de smaken en zenden signalen naar onze hersenen via de smaakzenuwen. Ja ja, onze tong is rechtstreeks verbonden met onze hersenen! Verschillende zones in de hersenen worden dan geactiveerd, onder meer deze van het geheugen. Dus, een kwestie van anatomie maar ook van geheugenopslag. Want alle smaken in de natuur zijn in het individuele geheugen van iedere mens opgenomen. U verkiest zoute boven zachte boter? Misschien bent u opgegroeid in een streek waar dat schering en inslag is. Citroentaart brengt u aan het watertanden? Bedank uw grootouders omdat ze die in uw jeugd perfect konden maken.

De vijf primaire smaken

___
Hoe zit dat nu met het verlangen naar zoet of zout? Zoet en zout maken deel uit van de vijf primaire smaken die momenteel erkend zijn door wetenschappers, samen met zuur, bitter en umami (smaak die gevoelig is voor glutamaat, oorspronkelijk geïdentificeerd in de Japanse keuken). Deze smaken maken in ons lichaam archaïsche reflexen wakker: zoet is synoniem voor energiebron, zout dient om ons elektrolytisch evenwicht te behouden, zuur is een teken van maturiteit van de voedingswaren, bitter van hun toxiciteit en umami is de smaak van de proteïnen die onontbeerlijk zijn voor ons organisme. Deze ‘overlevingsreflexen’ liggen aan de oorsprong van onze vooringenomenheid tegenover eetwaren. Daarom is het vaak moeilijk om kinderen witlof (bitter) te doen eten. Natuurlijk evolueren deze connotaties met de leeftijd en het aanleren van smaak en eetgewoontes.

Een verhaal van de smaak…

___
Het zijn niet enkel de smaak en het geheugen die meespelen in het bepalen van onze voorkeur. Het aspect, de geur, de textuur en zelfs de klanken van de eetwaren zijn mee verantwoordelijk. Nemen we bijvoorbeeld een toast met boter. Nog vooraleer we ervan eten, ‘verwerken’ we de kleur van het brood, de smeuïgheid van de boter, het geluid van het mes dat door het grilde brood snijdt en de geur die ervan uitgaat. Dat hele proces zendt signalen naar onze hersenen die de speekselafscheiding zullen activeren en het hongergevoel zullen opwekken. Omgekeerd zal een weinig appetijtelijk, bedorven of onwelriekend voedingsmiddel onze eetlust wegnemen. 

Maar ook van geuren en textuur

___
De geur en de tastzin hebben een bevoorrechte rol in het proeven. De mondholte is dusdanig gemaakt dat zij rechtstreeks in verbinding staat met de neusholte, zodat smaak en geur van de voedingswaren gekoppeld worden tijdens het eten. Daarom hebben we soms de indruk dat we onze smaak verloren hebben wanneer we verkouden zijn. Wat de tastzin betreft, onze tong bevat papillen (andere dan smaakpapillen) die uitsluitend bestemd zijn om de textuur van de eetwaren te analyseren. Vandaar dat we gevoelig zijn voor alles wat romig, smeuïg en zacht smaakt!
 
De verschillende soorten boter en room van Balade zijn ontwikkeld om tegemoet te komen aan de meest subtiele verwachtingen op het gebied van smaak, aspect, textuur en aroma’s. Wat het geheugen betreft, iedereen is vrij om te kiezen tussen Balade boter met zeezout of de chocopasta I Love Choco!

Zoet / zout: waarom zijn we allemaal verschillend?

___

Waarom eten kinderen liever chocolade dan groene groenten? Waarom gaat u soms watertanden bij het zien van een eenvoudige toast met boter? En wat met die boter? Zacht of met zeezout? Enkele geheimen ontrafeld over smaken…