fr

Aardbeien onthullen hun geheimen

Aardbeien onthullen hun geheimen

De populairste: de Gariguette.

___
Dit is de bekendste aardbei, maar ook de vroegste. Begin mei verschijnt ze al in de aardbeienkraampjes, naast haar zusje, de meer langwerpige en oranjekleurige Ciflorette.

De huismus: de Mara des Bois.

___
Deze ultrasterke aardbei groeit in onze tuinen en op onze balkons. Ze is klein, kegelvormig en smaakt naar bosaardbeien. Daar komt ook haar naam vandaan.

De vreemde eend: de Pineberry.

___
Deze aardbei is niet alleen wit, maar smaakt ook nog eens naar ananas. De Framberry is ook een originele variant, die tussen aardbei en framboos zweeft!

De gezondste: de Authentic Orleans.

___
Ongelooflijk maar waar: deze aardbei, die wordt gekweekt op het Île d'Orléans in Quebec, heeft geneeskrachtige eigenschappen! Volgens een onderzoek van de universiteit van Laval speelt de Authentic Orleans een belangrijke rol in de preventie van diabetes type 2. 

De meest Belgische: de aardbei van Wépion.

___
Dit is niet echt een bepaalde variant, maar wel een echt label dat garandeert dat de aardbeien lokaal geteeld zijn, met respect voor de omgeving en zo weinig mogelijk pesticiden. De aardbeien worden verkocht op veilingen en zijn geliefd tot ver buiten Wallonië!

Tijd om jouw favoriete aardbeien klaar te maken!

___
Maar wat doe je er nu mee? De mogelijkheden zijn eindeloos!
 
Puristen eten hun aardbeien het liefst rauw en puur natuur, misschien met een beetje suiker, room of slagroom.
 
Wat voorbereiding betreft: bewaar aardbeien niet langer dan een dag (en natuurlijk in de koelkast), zodat ze hun smaak behouden. Haal ze een uurtje op voorhand uit de koelkast, haal de steeltjes eraf nadat je ze hebt gewassen zodat ze niet te veel water opnemen en serveer de aardbeien meteen.

​Op naar de degustatie

___
Op naar de degustatie: met So Light-slagroom van Balade geniet je op een lichtere manier en smaken je aardbeien nog beter. Te gewoontjes? Probeer dan eens gezouten aardbeien in een salade (heerlijk met munt) of zelfs in de saus bij een vleesgerecht.
 
Nu je wat meer weet over dit geweldige rode stukje fruit, kun je naar hartenlust variëren en nieuwe, verrassende combinaties ontdekken! Smakelijk!

Aardbeien

___

Wanneer het mooi weer wordt, kunnen de Belgen hun geluk niet op. Eindelijk weer aardbeienkraampjes! En terecht: we verorberen gemiddeld meer dan 2 kg van dit rode genot per jaar per inwoner. En nu zijn de aardbeien er weer om ons bord kleur te geven tot het weer gaat vriezen. Hoog tijd voor een overzicht van de beste aardbeiensoorten en -recepten!
 
Omhooggroeiende aardbeiplant of niet, lente- of zomeraardbei, afkomstig uit Europa of Zuid-Amerika, met een zoete of zure smaak? Welke aardbei de allerbeste is, daar heeft iedereen zo zijn eigen mening over. Hier een kort overzicht!