fr

VOORBEREIDING

OP DE WANDELING

___
IN PARTNERSCHAP MET :


Vertrekpunt
André Dumontlaan, 3600 Genk
Datum : 22/09/2019
Vertrek : 09u
Aankomst : 12u
Informatie
  • Honden aan de leiband.
  • Wandelschoenen aan te raden.

Ontdek de Stiemerbeekvallei

  • Tijd 150 min.
  • Moeilijkheid *
  • Afstand 2 km

IN PARTNERSCHAP MET :

Beschrijving van het gebied

De Stiemerbeekvallei is een waardevol stukje natuur. Het vormt een verbinding tussen de natuurgebieden van Oost-Limburg, met onder andere: het Nationaal Park Hoge Kempen, Midden-Limburg en natuurreservaat De Maten.

Ten noorden van Genk vind je de Stiemerbeekvallei, een natuurgebied dat op veel plaatsen volledig ingesloten is door bebouwingen en als het ware ‘verstopt’ ligt in Genk en Waterschei ligt. De Stiemerbeek zelf loopt dwars door Genk en is daardoor een onmisbare blauwe levensader voor de natuurgebieden in en rond de stad. Hoewel de beek ooit werd rechtgetrokken, hebben de natuurpercelen die er langs liggen toch een hoge natuurwaarde. De beek vormt een verbindende schakel tussen de Bosbeek en natuurgebied De Maten. De vallei rond de beek is een aangename groene plek om te fietsen, wandelen, ontmoeten, tuinieren, spelen… Kortom, om samen van te genieten.

Dieren en planten

Langs de Stiemerbeek vind je moerassige ruigten, met een grote rijkdom aan kruiden. Opvallende soorten, zoals wederik, kattenstaart en kale jonker geven in de lente en in de zomer kleur aan het moeras. De ruigten zijn vooral in de zomer een paradijs voor allerlei insecten die op de kruiden een rijk gedekte tafel vinden. De zweefvliegen en de boktorren vallen op wanneer zij nectar gaan halen op de schermen van de berenklauw en de engelwortel. Verder zijn er nog heel wat soorten vlinders, libellen, lieveheersbeestjes en amfibieën te vinden.
De afgelopen jaren is er hard geïnvesteerd om van de vallei een prachtige plek te maken.

Franois Van Bauwel

Herfstwandeling door de Stiemerbeekvallei

De herfst doet haar intrede in de Stiemerbeekvallei. Kom genieten van de bijhorende geuren en kleuren. Onze gids neemt je mee op sleeptouw en vertelt honderduit. Over paddenstoelen, of herfstbloemen, vogels, bomen of andere dingen die we onderweg tegenkomen. We vertrekken al vroeg in de ochtend. Kleed je warm aan en trek goede wandelschoenen aan.

___


Deel je foto’s met ons