fr

Boterhammen met peren, dadels, amandelen en gerookte boter

< Boterhammen met peren, dadels, amandelen en gerookte boter
  • Tijd 63 min
  • Moeilijkheid
  • Budget

Ingrediënten

voor 4 personen
___
  • 24 g Balade opgeklopte boter met zeezout
  • 320 g volkorenbrood
  • 200 g peer
  • 50 g amandelschilfers
  • 30 g gedroogde dadels
  • 1/2 citroen
  •   Zwarte peper van de molen
  •   Verse oregano (al dan niet in bloei)

Boterhammen met peren, dadels, amandelen en gerookte boter

Boterhammen met peren, dadels, amandelen en gerookte boter
  • Tijd 63 min
  • Moeilijkheid
  • Budget

Bereiding

Rook de boter

  • Het is heel belangrijk dat je dit buiten doet.
  • Schep 2 glazen van 20 cl met snippers barbecuehout in een aluminium schaaltje. Leg er houten aanmaakblokjes met natuurlijke was bij en steek aan. Wacht tot de vlammen zijn verdwenen en plaats het aluminium schaaltje in een hoge kookpan (type couscouspan). Zet het vergiet op de pan.
  • Neem het deksel van het botervlootje en verwijder het beschermende papiertje. Zet het botervlootje in het vergiet en zet er een deksel op.
  • Laat 20 minuten roken.
  • Neem het botervlootje weg. Plaats het deksel er weer op. Zet het botervlootje in een hermetisch afsluitbare bewaardoos en plaats in de koelkast. Het is belangrijk dat die bewaardoos goed afsluit om de koelkast te beschermen tegen de rookgeur.

Boterhammen

  • Rooster de sneetjes brood. Snijd de dadels in de lengte door, verwijder de pit en snijd elke halve dadel nog eens overlangs door.
  • Snijd ook de peren overlangs in twee en vervolgens in dunne plakjes. Besprenkel de plakjes met citroensap zodat ze niet bruin worden.
  • Bak de amandelschilfers in een antiaanbakpan zonder vetstof en schep voortdurend om.
  • Bestrijk de sneetjes brood met de gerookte boter. Leg er de perenplakjes, de dadelplakjes en de amandelschilfers op. Versier met de verse oregano en breng op smaak met peper en zout.