fr

De winter is ook (en vooral) het groenteseizoen bij uitstek

De winter is ook (en vooral) het groenteseizoen bij uitstek

Welke groenten?

___
Kolen zijn rijk aan vitamines (A en C), vezels, calcium en ijzer (vooral rodekool). Ze zijn heerlijk in stoofpotjes met worst of bij aardappelpuree. Witloof kun je rauw eten, maar ook stoven, bakken of wokken. Het zit boordevol vitamines (B3), mineralen, calcium, vezels en antioxidanten. Veldsla, waarvan de blaadjes in rozetvorm groeien, is (samen met het witloof) de wintersla bij uitstek. Heerlijk in combinatie met bijvoorbeeld wat spekjes en een zachtgekookt eitje. De smaak van de aardpeer, een verwant van de artisjok, komt het best tot zijn recht wanneer je hem braadt met wat boter, in de oven steekt of in de pan bakt. Aardpeer bevat bovendien heel wat minerale zouten én helpt je om je darmen gezond te houden. Pastinaak is iets zoeter dan wortelen en overheerlijk als puree, in gratinschotels en in soepen. Deze groente is trouwens ook rijk aan vezels, koolhydraten, vitamine C en kalium. Prei wordt vaak gebruikt in 'gehakt parmentier', een gerecht met aardappelpuree en gehakt. Deze groente zit tjokvol vitamines (C, E) en vezels. Bovendien werkt ze vochtafdrijvend. In een traditionele stoofpot horen natuurlijk ook rapen thuis. Die zijn rijk aan kalium, vitamines (C, E) en calcium. De blaadjes bevatten trouwens ook veel vitamine A. Spinazie staat dan weer bekend om zijn grote ijzergehalte, maar bevat ook veel antioxidanten. Je kunt deze groene krachtpatser gemakkelijk stoven in wat boter of gebruiken in vlees- en visgratins.
 
 
En de kinderen? Met uitzondering van witloof vallen al deze groenten vast in de smaak bij kinderen. Werk je gerecht af met een klein klontje boter om hen nog meer te laten smullen.

Een seizoensgerecht: Kip met witloof

___
Ingrediënten voor 4 personen
 • 1 grote kip
 • 1 kg witloof
 • 25 g boter
 • 50 cl verse room Balade
 • Het sap van één citroen
 • Een beetje bloem
 • Zout, peper
 
 1. Kruid de kip met peper en zout en bestrooi ze helemaal met bloem.
 2. Laat de boter smelten in een gietijzeren stoofpan en bak de kip aan alle kanten goudbruin aan. Zet het deksel op de pan en laat de kip 45 minuten garen.
 3. Snijd het witloof in juliennereepjes en leg die rond de kip.
 4. Voeg na 15 minuten de room toe, breng het geheel aan de kook en zet daarna het vuur laag. Kruid eventueel nog bij en controleer of de kip gaar is.
 5. Knijp net voor het opdienen nog wat citroensap in de pan.
 
Tip
Nagaan of de kip gaar is? Prik met een mes of prikker in het gewricht van de bil. Het sap moet helder zijn, en dus niet meer roze.
 
Voor de kinderen
Een beetje kristalsuiker (of zelfs bruine suiker) verdoezelt de bittere smaak van het witloof. Wedden dat ze het nu wel lusten?

Talrijk en gevarieerd

___

Met wintergroenten tover je kleur, smaak én vitamines op je bord. Ze komen het best tot hun recht in echte seizoensgerechten.