Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het Balade-nieuws!
Ik wil me inschrijven voor de maandelijkse digitale nieuwsbrief van Balade en zo op de hoogte blijven van het laatste nieuws: nieuwtjes, wandeltochten, artikels, recepten,…
Ik ga akkoord en schrijf me in voor de digitale nieuwsbrief van Balade
Door dit formulier te versturen, erken ik dat ik kennis heb genomen van het Charter voor de bescherming van persoonsgegevens van Corman, van de daarin vermelde verwerkingen en van de rechten die mij zijn toegekend, en geef ik dus toestemming voor het gebruik van mijn persoonsgegevens door Corman.
De winter is ook (en vooral) het groenteseizoen bij uitstek
Welke groenten?
Kolen zijn rijk aan vitamines (A en C), vezels, calcium en ijzer (vooral rodekool). Ze zijn heerlijk in stoofpotjes met worst of bij aardappelpuree. Witloof kun je rauw eten, maar ook stoven, bakken of wokken. Het zit boordevol vitamines (B3), mineralen, calcium, vezels en antioxidanten. Veldsla, waarvan de blaadjes in rozetvorm groeien, is (samen met het witloof) de wintersla bij uitstek. Heerlijk in combinatie met bijvoorbeeld wat spekjes en een zachtgekookt eitje. De smaak van de aardpeer, een verwant van de artisjok, komt het best tot zijn recht wanneer je hem braadt met wat boter, in de oven steekt of in de pan bakt. Aardpeer bevat bovendien heel wat minerale zouten én helpt je om je darmen gezond te houden. Pastinaak is iets zoeter dan wortelen en overheerlijk als puree, in gratinschotels en in soepen. Deze groente is trouwens ook rijk aan vezels, koolhydraten, vitamine C en kalium. Prei wordt vaak gebruikt in 'gehakt parmentier', een gerecht met aardappelpuree en gehakt. Deze groente zit tjokvol vitamines (C, E) en vezels. Bovendien werkt ze vochtafdrijvend. In een traditionele stoofpot horen natuurlijk ook rapen thuis. Die zijn rijk aan kalium, vitamines (C, E) en calcium. De blaadjes bevatten trouwens ook veel vitamine A. Spinazie staat dan weer bekend om zijn grote ijzergehalte, maar bevat ook veel antioxidanten. Je kunt deze groene krachtpatser gemakkelijk stoven in wat boter of gebruiken in vlees- en visgratins.
En de kinderen? Met uitzondering van witloof vallen al deze groenten vast in de smaak bij kinderen. Werk je gerecht af met een klein klontje boter om hen nog meer te laten smullen.
Een seizoensgerecht: Kip met witloof
Ingrediënten voor 4 personen
1 grote kip
1 kg witloof
25 g boter
50 cl verse room Balade
Het sap van één citroen
Een beetje bloem
Zout, peper
Kruid de kip met peper en zout en bestrooi ze helemaal met bloem.
Laat de boter smelten in een gietijzeren stoofpan en bak de kip aan alle kanten goudbruin aan. Zet het deksel op de pan en laat de kip 45 minuten garen.
Snijd het witloof in juliennereepjes en leg die rond de kip.
Voeg na 15 minuten de room toe, breng het geheel aan de kook en zet daarna het vuur laag. Kruid eventueel nog bij en controleer of de kip gaar is.
Knijp net voor het opdienen nog wat citroensap in de pan.
Tip
Nagaan of de kip gaar is? Prik met een mes of prikker in het gewricht van de bil. Het sap moet helder zijn, en dus niet meer roze.
Voor de kinderen
Een beetje kristalsuiker (of zelfs bruine suiker) verdoezelt de bittere smaak van het witloof. Wedden dat ze het nu wel lusten?
Talrijk en gevarieerd
Met wintergroenten tover je kleur, smaak én vitamines op je bord. Ze komen het best tot hun recht in echte seizoensgerechten.
Deze site is de institutionele internetsite van de merk BALADE. Op deze site is het Belgisch recht van toepassing.
De erin opgenomen informatie kan technische onjuistheden of tikfouten bevatten. Ze is niet noodzakelijk volledig noch compleet, en kan zonder voorafgaande kennisgeving worden aangepast. In die zin vervangt deze informatie geenszins het professioneel advies dat u vanwege onze medewerkers kunt ontvangen.
Door deze site te gebruiken erkent de bezoeker dat hij de mogelijkheid heeft gehad om van deze waarschuwing kennis te nemen.
Behoudens uitdrukkelijke vermelding zijn de inhoud, de pagina's, de scripts, de iconen of geluiden van deze site volledig en exclusief eigendom van S.A. CORMAN. Iedere productie, reproductie of weergave van deze site, hetzij volledig, hetzij gedeeltelijk (tekst, beeld of geluid), op eender welke informatiedrager, is verboden.
De niet-naleving van dit verbod stemt overeen met een vervalsing die de strafrechtelijke burgerlijke aansprakelijkheid van de vervalser kan impliceren.
Het is strikt verboden om de namen of de merken BALADE of hun grafische voorstelling, hetzij alleen, hetzij in combinatie met andere namen, om welke reden dan ook en met name voor publicitaire doeleinden, te gebruiken of te reproduceren zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van S.A. CORMAN. Deze namen en merken zijn overal ter wereld beschermd.
S.A. CORMAN is niet verantwoordelijk voor de inhoud van eender welke andere site waartoe u toegang zou kunnen hebben via de BALADE-site.
Evenmin is S.A. CORMAN verantwoordelijk voor de inhoud van de sites die naar de site van Balade verwijzen.
In geen geval mag de aansprakelijkheid van S.A. CORMAN worden ingeroepen voor eender welke materiële of immateriële, speciale, directe of indirecte schade die met name zou voortvloeien uit de raadpleging en/of het gebruik van deze site of van andere sites die eraan gelinkt zijn, zoals het gebruik van tekst-, geluids- of visuele informatie die erop verzameld zou kunnen zijn, en met name uit eender welk financieel of commercieel nadeel en het verlies van programma's of gegevens in zijn informatica- of ander systeem.
Wat voorafgaat wordt uitdrukkelijk overeengekomen door iedere gebruiker van de site.