fr

4 tips voor een ochtend zonder stress

4 tips voor een ochtend zonder stress

Bereid je 's avonds zo goed mogelijk voor

___
Je weet het wel: een rustigere ochtend begint bij een goede voorbereiding de avond voordien. Zo win je heel wat tijd én vergeet je minder snel dingen. Leg de kleren van je kinderen (en je eigen kleren!) bijvoorbeeld al klaar, smeer hun boterhammetjes, dek de tafel voor het ontbijt ... Zet ook alle boeken- en sporttassen klaar. Geloof ons, je bespaart jezelf heel wat tijd én stress als je vijf minuten voor je vertrekt niet meer naar turnschoenen moet zoeken!

Ontwikkel een slaaproutine

___
Kinderen (en volwassenen!) hebben een bepaald aantal uren slaap nodig om zich goed te voelen en stress beter de baas te kunnen. Ontwikkel daarom een specifieke slaaproutine, zodat je kinderen elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed gaan. Denk eraan: voor een goede nachtrust schakel je televisie, computer, tablet of smartphone minimaal een halfuur voor het slapengaan uit.
 
Je nachtrust is van cruciaal belang om de volgende dag goed door te komen, maar de manier waarop je wakker wordt is dat ook! Door rustig op gang te komen, zullen jij en je kinderen ook de rest van de dag beter doorstaan. Neem dus de tijd om in alle rust en met heel wat knuffels op te staan. Want niets geeft je meer energie dan een moment van affectie en ook je oxytocineniveau (het gelukshormoon) krijgt er een boost van!

Sta op voor de rest van je gezin

___
Minstens 20 tot 30 minuten op voorhand! Die periode heb je nodig om je klaar te maken voor je gezinsleden zich naar beneden haasten! Bereid je tijdens die paar minuten voor, zodat je daarna voor de volle 100 % klaarstaat voor je kinderen. Of geniet gewoon van een beetje me-time en van de rust in huis! Zo kom je tot rust, zul je je minder snel opwinden en verloopt je dag stukken beter. 
kind, boek

Delegeer en geef je kinderen ook taken

___
Je kunt je kinderen al heel vroeg wat verantwoordelijkheid bijbrengen door hen bepaalde taken te laten uitvoeren. Aankleden, tanden poetsen, de tafel dekken voor het ontbijt, boterhammen smeren ... Dat kun je gerust aan hen overlaten. Zorg er wel voor dat de taken geschikt zijn voor hun leeftijd.
Heb je een groot gezin? Zorg er dan voor dat iedereen elkaar een handje toesteekt. Zo kan iedereen die al klaar is de handen uit de mouwen steken en win je zelf heel wat tijd!

4 tips voor een ochtend zonder stress

___

Met kinderen in huis loopt alles 's morgens weleens in het honderd. Een ontbijt op tafel zetten, boterhammen smeren, veters strikken en nog zoveel meer. Van een race tegen de klok gesproken! Gelukkig vind je hieronder enkele tips voor een ochtend zonder stress.