fr

VOORBEREIDING

OP DE WANDELING

___
IN PARTNERSCHAP MET :


Vertrekpunt
Lintsesteenweg, ter hoogte toegang waterzuivering naast nr 461, 2540 Hove
Datum : 26/10/2019
Vertrek : 14u
Aankomst : 16u30
Informatie
- Fietsenparking en ingang van Uilenbos

Reeën spotten in het Uilenbos

  • Tijd 150 min.
  • Moeilijkheid *
  • Afstand 1.2 km

IN PARTNERSCHAP MET :

Het Uilenbos

Het Uilenbos is een eeuwenoude bos met een hoge natuurwaarde. Het is ook een deel van het Landschapspark de Grote Boshoek dat zich uitstrekt van Hove tot Lint en Boechout.

Het machtige Uilenbos in Hove is een eeuwenoud bos met erg hoge natuurwaarde. En bestaat uit voor een groot stuk uit droog eiken-beukenbos en een deel vochtig hakbos. De drogere delen van het bos zijn een restant van een waaiduin in de Scheldevallei en werden gevormd tijdens de ijstijd. De Lachenenbeek en haar zijbeken meanderen hier doorheen prachtige bloemenrijke natte graslanden en moerasgebieden.

Hoewel de naam anders doet vermoeden, tref je hier geen uilen. Wel zie je hier heel wat zeldzame vogel- en plantensoorten en leven er grote populaties reeën en amfibieën. In het voorjaar geniet je hier van prachtige voorjaarsbloemen waaronder sneeuwklokjes, bosanemonen, speenkruid, dotterbloem en sleutelbloem. Maar ook in de herfst valt er heel wat te beleven, denk maar aan schitterend gekleurde bladeren in prachtige herfsttinten en veel paddenstoelen. Wie goed rondkijkt, spot misschien wel een hazelworm of levendbarende hagedis. In het loofbos wonen vijf spechtensoorten en heel wat andere vogels zoals de boomklever, boomkruiper, goudhaantje en een aantal roofvogels.

Het Uilenbos is vrij toegankelijk. De blauwe wandeling is het hele jaar door geopend. De rode wandeling is gesloten tussen 1 mei en 10 augustus om de reeën rust te gunnen. Honden zijn niet toegelaten, ook niet aan de leiband. De reeën beschouwen honden als gevaarlijk en zullen het Uilenbos verlaten. Dat willen we vermijden.

Photo van Ruben Saey

Herfstpracht in het Uilenbos

Het Uilenbos is niet alleen mooi in het voorjaar, ook in de herfst is er heel wat te beleven. Misschien nog net een beetje vroeg maar de bladeren vertonen rond deze periode reeds hun eerste herfsttinten en afhankelijk van de hoeveelheid regen de weken ervoor mag je heel wat paddenstoelen verwachten. De voorjaarsstormen hebben lelijk thuisgehouden in het bos en we zijn zelf erg benieuwd naar hoe de natuur hierop gaat reageren.
En natuurlijk is er de reeënpopulatie die we proberen te spotten met de verrekijker evenals roofvogels die in deze periode veelvuldig overtrekken.
We vertrekken aan de ingang en fietsenparking langs de Lintsesteenweg te Hove (ter hoogte van de toegang naar de waterzuivering).

___


Deel je foto’s met ons