fr

De kick van je eerste moestuin

De kick van je eerste moestuin

 

___
“Maak het jezelf gemakkelijk, en kweek groenten die snel en zonder veel omkijken groeien.”
 
Een moestuin veel werk? Dat hoeft helemaal niet zo te zijn! Begin klein, met 1 of 2 vierkante meter; als je het leuk vindt, kun je altijd uitbreiden. Snoep een stukje tuin af en boord het af met planken, of investeer in een bak op poten, die je vult met potgrond. Dat is makkelijk om in te werken en jouw enthousiaste tuinhulpjes – kinderen kweken dolgraag hun eigen groenten! – kunnen niets vertrappelen. Groenten in een bak moet je wel vaker water geven dan in de tuin. Kies het zonnigste hoekje uit: hoe meer zon je groenten krijgen, hoe lekkerder ze smaken en hoe meer vitaminen er in zitten.

Showgroenten

___
Hoe dichter je moestuin bij de keuken ligt, hoe inniger de band met je groenten. En de kinderen kunnen zich op elk moment bedienen van kerstomaatjes, snackkomkommers, radijsjes en snoepworteltjes. Kruiden plant je bij de barbecue, zo hoeft papa zijn vuur niet uit het oog te verliezen om snel wat tijm en rozemarijn te plukken. Laat het hele gezin mee beslissen wat er in jullie familiemoestuin mag groeien, maar houd het bij maximum 10 soorten. Koop plantjes, in plaats van zelf te zaaien, dat gaat veel sneller en werkt motiverender. Pak gerust ook uit met iets speciaals zoals gele, witte of zwarte tomaten, paarse worteltjes, lange radijzen…– je moestuin is een beetje een showtuin!
tomaat, rode tomaat, geel tomaat, groen tomaat

Easy peasy

___
De gemakkelijkste startersgroenten zijn snijsla en mesclun, kropsla, rucola, spinazie, radijzen, rode bietjes en warmoes. Wortelen, struikbonen en uien vragen wat meer wied- en giet werk. Courgettes en pompoenen groeien supergemakkelijk, maar nemen al gauw 1 tot 2 vierkante meter per plant in beslag. Voor tomaten heb je een serre of een afdak nodig; die kunnen niet tegen regen op hun bladeren. Zet ze in een pot tegen een zuidmuur, uit de drup, of schuif ze onder de terrasparasol als het regent.
sla

Mix & match

___
Zet niet alles op een strak rijtje, dat is zo passé. Plant je groenten door elkaar en zet er wat viooltjes, Oost-Indische kers, komkommerkruid en goudsbloemen tussen. Dat levert je niet alleen af en toe een verrassingsboeketje van je kinderen op, de bloemen smaken ook heerlijk in (fruit)salades, cocktails en kinderlimonade. Bovendien trekken ze nuttige en boeiende beestjes aan zoals rupsen, slakken, bladluizen, lieveheersbeestjes, hommels en vlinders: goed voor één grote live biologieles. 

15 minuten

___
Met een vierkante metermoestuin ben je in 5 tot 15 minuten per week rond. Spaar giet- en wiedwerk uit met laagje grasmaaisel, cacaodoppen of fijne schors tussen je groenten. Dat houdt de verdamping tegen. Let op voor de slakken, die zijn dol op sla, courgettes en pompoenen. Strooi er ecologische slakkenkorrels rond - je wilt toch niet dat die snoodaards met jouw eerste bordje sla gaan lopen?  
gras

Kruid je keuken

___
Wil je vooral kruiden kweken? Bieslook, dragon, tijm, rozemarijn en oregano zijn dé toppers voor de kruidenbak. Basilicum leeft maar één jaar, daar koop je elke lente opnieuw verse plantjes van. Zet een mooie laurier in pot op je terras: hij speelt voor decoratieve terrasplant en jij knipt het jaar rond verse laurier. Wat een luxe!
fines herbes, tijm

HET PERFECTE RECEPT VOOR DIT ARTIKEL

___
quiche, courgette, ham

Quiche met courgette, ham, pijpajuin en erwten

  • Tijd 45 min
  • Moeilijkheid
  • Budget
Lees het recept

 

___

Je eigen radijsjes uit de grond trekken, die eerste rijpe tomaat plukken, à la minute verse kruiden kunnen knippen: wat een luxe! En toch, zo moeilijk is het niet. Een paar grote potten, een moestuinbak of een vierkante metertje tuin is alles wat je nodig hebt om te starten.