fr

Chocoladetaart met bosbessen en karamelsaus

< Chocoladetaart met bosbessen en karamelsaus
  • Tijd 45 min
  • Moeilijkheid
  • Budget

Ingrediënten

voor 810 personen
___
  • Voor het deeg
  • 1 rol kant-en-klaar zanddeeg of
  • 250 g patisseriebloem
  • 125 g koude boter + boter voor de bakvorm
  • 10 cl koud water
  • 1 eigeel
  • 1 snuifje zout
  • 1 el poedersuiker
  • Voor de karamelsaus
  • 250 g suiker
  • 20 cl Balade Bio room
  • 50 g boter
  • 1 snuifje zout
  • Voor de chocoladeganache
  • 250 g zwarte dessertchocolade
  • 20 cl Balade Bio room
  • 30 g boter
  • 150 g verse of diepgevroren bosbessen

Chocoladetaart met bosbessen en karamelsaus

Chocoladetaart met bosbessen en karamelsaus
  • Tijd 45 min
  • Moeilijkheid
  • Budget

Bereiding

Het deeg

  • Snijd de koude boter in blokjes. Meng de boter snel met de bloem, het zout en de suiker. Doe het eigeel en het koude water erbij en meng goed tot een stevige bol. Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat 30 min rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven ondertussen voor op 180°C. Beboter een taartvorm.
  • Rol het deeg uit op een bebloemd werkblad. Bekleed de taartvorm met het deeg. Prik de bodem in met een vork. Leg een vel bakpapier op het deeg en giet er rijst of bakparels over. Spreid goed uit en bak 10 min. Verwijder de bakparels (of de rijst) en het bakpapier en bak nog eens 15 min. Het deeg moet helemaal gebakken zijn. Haal uit de oven.


De karamelsaus

  • Giet de suiker in een propere pan. Doe er 3 kl water bij en breng aan de kook tot de suiker karamel wordt. Haal van het vuur af en voeg de room toe. Zet de pan terug op het vuur en roer krachtig met een garde tot een homogene saus. Haal van het vuur af, voeg de boter toe en klop met de garde op. Giet 1/3 van de karamel op de bodem van de taart en plaats in de koelkast.

 

De ganache

  • Hak de chocolade grof en doe de stukken in een diepe schotel. Giet de room in een pan en breng zachtjes aan de kook.
  • Giet de warme room over de chocolade. Dek af en laat 5 min. staan. Meng goed. Voeg de boter toe en meng tot een gladde en stevige substantie.

 

  • Giet de ganache in de taart. Strijk glad. Giet voorzichtig de resterende karamelsaus over de ganache. Laat 2 uur opstijven in de koelkast.
  • Versier de taart met de bosbessen en eetbare bloemen en serveer.