fr

Lichte gerechtjes, maar boordevol smaak!

Lichte gerechtjes, maar boordevol smaak!

Lichte gerechtjes, maar boordevol smaak!

___
Vaak denken we bij lichte en evenwichtige maaltijden aan gerechten zonder smaak of kleur. Maar wie zegt eigenlijk dat gezond niet samengaat met smaak en genot?
 
Om maaltijden te bereiden die licht verteerbaar zijn maar toch heel veel smaak bevatten, raadt Sophie Bourlet ons aan om kruiden te gebruiken. “Ik adviseer altijd een bepaalde hoeveelheid specerijen per dag. Ze brengen niet alleen meer smaak, vaak hebben ze ook ontstekingsremmende en kankerwerende effecten.” Kurkuma, gember, curry, kruidnagel, … laat je goesting en creativiteit mee bepalen wat je gebruikt. Om je maaltijden nog meer te kruiden, kan je peterselie, basilicum, koriander of munt gebruiken, ook zij geven je gerechten meer smaak. Het maakt niet uit of je verse of gedroogde kruiden gebruikt, wel waar ze vandaan komen. “Gemalen kruiden zijn uiteraard gemakkelijker, maar het is belangrijker dat je kiest voor biologische producten, daar worden immers geen pesticiden voor gebruikt. Smaakmakers kan je ook zelf kweken, zo heb je altijd iets bij de hand.
 
Specerijen toevoegen aan je gerechten geeft ze meer smaak, en ze beperken je zoutverbruik. “Als je vindt dat de kip te weinig smaak heeft, voeg dan kruiden toe in plaats van zout. Maar wat nog belangrijker is, is het beperkt gebruik van ketchup en mayonaise! Je smaakt niet alleen weinig van het gerecht, ze zitten ook vol vet en verborgen suikers.”

Trage bereiding

___
Nog volgens Sophie Bourlet is ook de bereidingswijze van belang. “Kies ervoor om je gerechten langzaam te bereiden, zo blijft de kwaliteit en de smaak van de voeding bewaard. Bij een bereiding op hoge temperatuur loop je het risico op aangebrande voeding en kunnen er toxische stoffen vrijkomen.” Kies dus voor bakken op lage temperatuur, met een beetje boter om aanbranden te voorkomen, of stoom met wat kruiden en specerijen om de smaak van je producten te verrijken.
Kruiden, paprika, curry, zout, peper