fr

Hoe zorg je voor evenwicht in je bord?

Hoe zorg je voor evenwicht in je bord?

Hoe zorg je voor evenwicht in je bord?

___
We weten het maar al te goed: voor een gezonde geest eten we beter evenwichtig. Alleen worden we tegenwoordig gebombardeerd met verwerkte producten en hebben we alsmaar minder tijd om te koken, dus is het niet altijd gemakkelijk om de juiste keuze te maken. Onze diëtiste Sophie Bourlet helpt je met enkele basisregels.
 
Een goede manier om aan je voedingsbehoeften te voldoen is het model van het evenwichtig bord. Het moet groenten, koolhydraten en vlees bevatten. “Normaal gezien zouden groenten de helft van het bord moeten innemen, een vierde is voor het vlees, de vis of eventueel eieren en het laatste kwart is voorbehouden voor koolhydraten zoals rijst, quinoa of tarwe”, legt de diëtiste uit. Als alle maaltijden op deze manier samengesteld worden, krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt voor een gezond voedingspatroon. “Het is belangrijk dat alle maaltijden aan dit model voldoen, ook het ontbijt! Je kan ’s ochtends bijvoorbeeld ontbijten met een stuk kaas voor de eiwitten, granenrijk brood voor de koolhydraten en een stuk fruit voor de vitamines.

Timing is everything

___
Een gezond bord is belangrijk, maar de porties zijn het evengoed. De grootte van de maaltijd is afhankelijk van het tijdstip van de dag. “Het ontbijt zou de belangrijkste maaltijd van de dag moeten zijn. Het gezegde ‘’s ochtends eet je als een koning, ’s middags als een prins en ’s avonds als een bedelaar’ bevat veel waarheid.” Je energienoden variëren in de loop van de dag, een lichte maaltijd ’s avonds is bevorderlijk voor een goede nachtrust. Een andere must volgens Sophie Bourlet is om de tijd te nemen voor je maaltijd. “Het verzadigingsgevoel treedt op na een twintigtal minuten. Je eten naar binnen schrokken is dus niet goed. Je moet de tijd nemen om goed te kauwen en bewust te eten, zodat je alert bent voor dat moment van verzadiging en het verteringsproces rustig de tijd krijgt om op te starten.

Evenwichtige voeding voor het hele gezin

___
In theorie lijken deze maatregelen best gemakkelijk. Maar in het echte leven is het niet altijd zo eenvoudig om kinderen gezond te doen eten. Gelukkig heeft Sophie Bourlet ook nu enkele tips. Onder het motto ‘het oog wil ook wat’, kan je het eten bijvoorbeeld schikken in de vorm van een mannetje! Of je kan het wat gewiekster spelen: “Kinderen gaan gemakkelijker groenten eten als ze bijvoorbeeld in puree, in een hartige taart of in soep verwerkt worden.” Aarzel dus niet om met vorm en textuur te spelen, en vooral, neem je tijd. “Kinderen die iets niet kennen hebben snel de neiging om te zeggen dat ze het niet lusten. Als je ze voor het eerst iets laat proeven en ze vinden het niet lekker, bied het enkele weken later dan nog eens aan. Alleen als ze iets herhaaldelijk proeven, kunnen ze wennen aan de smaak."
Boterham, evenwichtsbord, goed eten, voeding

HET PERFECTE RECEPT VOOR DIT ARTIKEL

___
Pasta, bloemkool, Parmezaanse kaas

Pasta met geroosterde bloemkool & Parmezaanse kaas

  • Tijd 55 min
  • Moeilijkheid
  • Budget
Lees het recept