fr

Pompoen-karamelflan

< Pompoen-karamelflan
  • Tijd 30 min
  • Moeilijkheid
  • Budget

Ingrediënten

voor 8 personen
___
  • 40 cl Balade culinaire room
  • 300 g pompoenvlees (zonder schil, vezels of zaadjes)
  • 230 g rietsuiker in poedervorm
  • 165 g eieren (3 eieren)
  • 80 g eidooiers (4 eidooiers)
  • 40 cl halfvolle melk
  • 20 g water
  • 2 g vanille-extract

Pompoen-karamelflan

Pompoen-karamelflan
  • Tijd 30 min
  • Moeilijkheid
  • Budget

Bereiding

Giet 150 g suiker in een steelpan. Voeg het water toe en maak een ​​karamel, zonder te roeren. Giet dit op de bodem van een rechthoekige bakvorm van 25 cm. Plaats de vorm in de diepvriezer.
Snijd het pompoenvlees in blokjes en stoom ze. Mix tot een fijne puree. Passeer dit door een keukenzeef. Laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 140 °C.
Klop de eieren en eidooiers tot een omelet met 50 g rietsuiker. Voeg de pompoenpuree toe en meng.
Doe de room, melk en vanille in een steelpannetje en laat afkoelen. Giet het mengsel van eieren en pompoenpuree erover, meng en passeer de bereiding door een zeef. Giet voorzichtig in de vorm met de karamel. Plaats deze vorm in een grote ovenschaal. Giet kokend water in deze schaal tot 3/4 hoogte (voor au bain-marie). Bak gedurende 55 minuten.
Haal uit de oven en uit de au bain-marie, en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Dek af met huishoudfolie. Zet de flan minstens 4 uur in de koelkast voordat je hem uit de vorm haalt.
 
Tip
Kies een kleine pompoen met stevig vruchtvlees (een grote pompoenvlees is te vezelig voor dit recept).

Seizoen: augustus tot februari