fr

VOORBEREIDING

OP DE WANDELING

___
Vertrekpunt
Bistro Het Vinne
Informatie
Toegankelijk voor kinderwagens
Leuk voor kinderen
Lees meer op www.natuurpunt.be/hetvinne 

Het Vinne

  • Tijd 80 min.
  • Moeilijkheid *
  • Afstand 6 km
Belgische kaart

IN PARTNERSCHAP MET :

Tijdens een dagje Vinne ontdek je het meer, een mooi open landschap en een inheems bos. Bij de inrichting van het natuurgebied werd veel aandacht besteed aan natuurbeleving. Kom Het Vinne ontdekken op avontuurlijke wandelpaden, knuppelpaden, uitkijktorens, vogelkijk- en schuilhutten. Alle paden zijn toegankelijke voor kinderwagens en rolstoelen.

water, natuur, uitkijktoren

Vinne betekent ven of natuurlijke waterplas. Op het einde van de laatste ijstijd ontstond hier een komvormige kuil die zich vulde met water. In 1841 werd het grootste natuurlijke binnenmeer van Vlaanderen drooggelegd, maar in 2004 werd het in haar oorspronkelijke glorie hersteld.
Tijdens je wandeling in Het Vinne loop je helemaal rond het ven, en ontdek je het open landschap en het bos ernaast. De schitterende vogelhut op het water bereik je met een leuk houten wandelpad. Vanuit de hut kan je leuke vogels kan spotten. Het Vinne ligt immers op een belangrijke vogeltrekroute. Zeldzame doortrekkers zijn ralreigers, roodstuitzwaluwen en woudapen. Het meer trekt ook veel meeuwen en sterns aan.

natuur, gras, weide, vogels

Op de vroegere meerlob groeien bijzondere planten, een rijke heideachtige vegetatie met soorten zoals tormentil, veenmos en struikhei. Samen met de provincie herstelt Natuurpunt er heischraal grasland. Omdat er op steile hellingen weinig planten groeien, zijn ze heel geschikt voor bijzondere graslandpaddenstoelen, zoals het piekhaarzwammetje, de sikkelkoraalzwam en verschillende soorten knotszwammen en aardtongen.
Wat verderop ligt de Castelberg, een tien meter hoge heuvel en één van de best bewaarde mottes in België. Een motte is een vroegmiddeleeuwse woonplaats van een plaatselijke heer. Waarschijnlijk de heuvel ook een verdedigingsfunctie.

mensen, wandelen, water, pad

Praktisch

Het Vinne is het hele jaar door vrij toegankelijk op de paden. Geschikt voor kinderwagens met grote wielen. Honden welkom, aan de leiband. Stevige stapschoenen of laarzen aanbevolen.
 
Er is een speeltuin, integraal toegankelijk voor kinderen met een handicap. Daarnaast is er een speelbos, een olympisch pad en een zintuigenbeleefpad. 

Openingsuren Bezoekerscentrum:
van 1 april tot 30 juni open op zaterdag en zondag van 14u tot 17u.
van 1 juli tot 14 september alle dagen open van 14u tot 17u.
van 15 tot 30 september open op zaterdag en zondag van 14u tot 17u.
van 1 oktober tot 31 maart op zondag van 14u tot 16u.
Gesloten op feestdagen en in de kerstvakantie.

___
Deel je foto’s met ons