fr

VOORBEREIDING

OP DE WANDELING

___
Vertrekpunt
Ferme Jacob à 5575 Louette-Saint-Pierre
Informatie
 • Laarzen of stevige wandelschoenen aangeraden
 • Honden aan de leiband
 • De wandelroutes zijn niet toegankelijk voor mensen in een rolstoel
 • NMBS-station in Gedinne op 13 km van het startpunt.
 • La Fagne de l’Abîme, 7 km
  (wandeling 41 – gele rechthoek)
 • Hé de Gedinne, 5 km
  (wandeling 42 – rode rechthoek)

Wandelen in Gedinne

 • Tijd 90 min.
 • Moeilijkheid **
 • Afstand 7 km
Belgische kaart

IN PARTNERSCHAP MET :

Tussen veen en bos

Croix Scaille ligt tegen de Franse grens. Het is in de winter een ideaal wandelgebied voor natuurliefhebbers.
Croix Scaille ligt in de Houillevallei in Gedinne. De wandeling ‘La Fange de l’Abîme’ start bij Ferme Jacob, een oude, gerestaureerde boerderij, en gaat dan in de richting van een veen dat zich langs loof- en naaldbossen uitstrekt. Terwijl u de houten vlonders beklimt, ontdekt u de veenmossen waaruit het veen ontstaat. De wandeling ‘L’Ange Gardien’ start in Rienne. Kleine landelijke wegen omgeven door meidoorns, waarin de klapekster zich thuis voelt, leiden naar bosrijke plekken, naar mysterieuze vijvers verscholen in het groen en naar nauwe paadjes die uitgeven op heidelandschappen en venen.

landschap, bomen, mist

Op zoek naar de klapekster

Wie nog nooit een klapekster heeft gezien, krijgt hier de kans om dat goed te maken. Hoewel er slechts enkele paartjes in Gedinne broeden, komen de Scandinavische vertegenwoordigers van de soort tijdens de lente- en herfsttrek langs. Sommige exemplaren aarzelen zelfs niet om hier te overwinteren. De klapekster zit vaak op een uitkijkplek op de heide of in het veen.  Hij gaat indringers onverschrokken te lijf en aarzelt niet om veel grotere roofvogels aan te vallen.

Koningsvaren, wolgras en nachtzwaluw

Op het einde van de negentiende eeuw vervingen sparren en intensieve landbouw de venen en de vochtige valleien, met als gevolg dat de biodiversiteit sterk afnam. Om het ecosysteem opnieuw tot bloei te brengen, werden de sparrenbossen vervangen door loofbossen en werden weiden en moerassige vijvers in ere hersteld.  Die biotopen spelen een grote rol bij de zuivering van het grondwater. Op het hoogste punt van Croix Scaille staat alleen nog de basis van wat eens de Tour du Millénaire was: een observatietoren van 60 m hoog die een zicht tot meer dan 30 km bood, nog voorbij de Franse grens. Op de informatieborden staan afbeeldingen van de toren die in 2001 werd gebouwd en al in 2009 werd afgebroken. De toren was van hout en staal, de twee belangrijkste materialen die in Gedinne worden bewerkt. Er is nog altijd hoop om snel de nodige fondsen te vinden voor de heropbouw van de toren.

Op de borden staat, naast uitleg over de toren, ook informatie over ELFE, l’Espace de Loisirs Forestier Européen: de 80 km wandelroutes langs de Frans-Belgische grens laten je de natuur en de geschiedenis van de streek ontdekken. Je kunt de wandelingen combineren met een spannende schattenjacht voor jong en oud. Point de départ, de brochure over het ELFE-spel, is gratis te krijgen bij de dienst voor toerisme.

Vertrek:

Ferme Jacob in 5575 Louette-Saint-Pierre, een deelgemeente van Gedinne.
Parkeergelegenheid ter plaatse. Route via de E411 Brussel-Luxemburg, uitrit 23 (Wellin), dan de N94 naar Halma, vanuit Halma de N40 tot Pondrôme en vervolgens de N95 in de richting van Gedinne tot bij het bord Gedinne (N935).
Volg in Gedinne de wegwijzers naar Croix Scaille

___
Deel je foto’s met ons