fr

VOORBEREIDING

OP DE WANDELING

___
Vertrekpunt
Poort Abdij van Averbode (wandelknooppunt 100)
Informatie
Toegankelijk voor kinderwagens - Leuk voor kinderen

Dagtrippen zonder grenzen in Averbode

  • Tijd 60 min.
  • Moeilijkheid **
  • Afstand 4 km
Belgische kaart

IN PARTNERSCHAP MET :

Averbode Bos & Heide is één van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Natuurpunt. De wandeling start in de devote stilte die rond de imposante abdij van Averbode hangt en je loopt al snel onder een van de statige eiken- en beukenkathedralen door. Wanneer je het bos uitkomt, verdubbelt het landschap haar pracht in de weerspiegeling van het water van een ven. Je waant je in Scandinavië: lange rijen witte berken en grove dennen omzomen het water. De namen van de vennen maken het zo mogelijk nog poëtischer: de Krommen Elleboog, de Proviseursvijver en het Munninckxgoor.
Voor doortrekkende vogels vormen de vennen in de herfst een perfecte tussenhalte om bij te tanken op weg naar het zuiden. En het kan er spectaculair aan toe gaan. Er passeren grote zilverreigers, tureluurs, lepelaars en wilde zwanen.

Bomen, bos, wandelpad

Vanaf augustus tot diep in de herfst kleurt de struikheide pimpelpaars. Het plunje van de beuken en eiken verschuift elke dag een tint meer richting oker en bordeaux. In het bos schieten gigantische vliegenzwammen uit de grond. Het magisch kleurenspektakel is compleet.
 
Door de natuurbeheerwerken keerden typische heidevogels als roodborsttapuit, boomleeuwerik en boompieper zijn terugg, maar ook niet minder dan 45 soorten libellen en wie weet mogen we stilaan dromen van een terugkeer van de das. Elk jaar duiken in Averbode Bos & Heide diersoorten op die er nog niet gezien werden. De teller staat ondertussen op bijna 3500, waaronder vele uniek zijn voor Vlaanderen.

Groen, vogel

Wanneer je terugloopt richting de abdij, wandel je in de voetsporen van de monniken. De middeleeuwse wandelweg loodst je feilloos over de drogere stukken in het moerasgebied. En als klap op de vuurpijl eindig je de wandeling met vergezichten op de basiliek van Scherpenheuvel en met de overweldigende natuur aan onze voeten. Afsluiten doe je met een ijsje op de befaamde Lekdreef aan de abdij van Averbode.

mensen, busjes

Praktisch

Het hele jaar door vrij toegankelijk op de wandelpaden. Bij regenweer en ’s winters zijn stevige schoenen of laarzen noodzakelijk. Kinderwagens kunnen in sommige dreven terecht, maar op de bospaadjes wordt het moeilijk. Honden zijn welkom, maar altijd aan de leiband natuurlijk. De verharde dreven zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers. 

Leuk voor kinderen

Naast het terrein van de Scouts van Averbode (Boonstraat 21), tussen knooppunt 292 en 104, ligt een speelbos met klautertoestellen, een vertelcirkel, takkentunnels en een heuse tipi waar ze naar hartenlust kunnen ravotten.

Lees meer op www.natuurpunt.be/averbodebosenheide

___
Deel je foto’s met ons